2018.01.25. 21:15
Thaiföldi vacsora: rengeteg a kérdőjel
Debrecen - Vélhetően egy bizonyos halfajta elfogyasztásába halt bele egy magyar turista múlt hétvégén Thaiföldön. Az egyelőre nem világos, hogy a férfi pontosan mit is evett, mielőtt rosszul lett, majd meghalt. Egyes hírek szerint vajhalat, mások szerint kígyómakrélát fogyasztott. Az üggyel kapcsolatban dr. Takács Erzsébet allergológust és Nagy Sándor Tibort, a Debreceni Állatkert gyűjteményvezetőjét kérdeztük.
Debrecen - Vélhetően egy bizonyos halfajta elfogyasztásába halt bele egy magyar turista múlt hétvégén Thaiföldön. Az egyelőre nem világos, hogy a férfi pontosan mit is evett, mielőtt rosszul lett, majd meghalt. Egyes hírek szerint vajhalat, mások szerint kígyómakrélát fogyasztott. Az üggyel kapcsolatban dr. Takács Erzsébet allergológust és Nagy Sándor Tibort, a Debreceni Állatkert gyűjteményvezetőjét kérdeztük.
Súlyos ételmérgezésbe halt bele egy magyar turista, miután elfogyasztotta vacsoráját a thaiföldi üdülőparadicsom, Pattaya egyik luxusszállójában - számolt be az ügyről a BorsOnline.
- Az elhunyt négy barátjával nyaralt Thaiföldön. Svédasztalos vacsorán vettek részt a hotelben, amelyet követően mindannyian nagyon rosszul lettek. Egyikük többszöri újraélesztés után a kórházba szállítást követően röviddel elhunyt – közölte a lappal az eset kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sajtó Főosztálya. Tájékoztatásuk szerint a halál oka feltehetően ételmérgezés vagy ételallergia miatt bekövetkezett szívleállás volt.
Allergia vagy sem?
– A halfehérje általában kifejezetten erősen allergizáló hatású élelmiszer. A magyar ember számára idegen tengeri halak, állatok sokkal gyakrabban és sokkal erősebb allergiás tüneteket okozhatnak. A gondozott, kezelt allergiás betegek figyelmét mindig külön felhívjuk, hogy egzotikus országokban semmilyen tengeri „herkentyűt” ne egyenek!
Allergiás tünetek azoknál is előfordulhatnak, akiknek még eddig soha, semmilyen allergiás tünetük nem volt”
– mondta el a Napló érdeklődésére dr. Takács Erzsébet allergológus.
Az általában jelentkező allergiás tünetek: kiütés, viszketés, különböző testrészek bedagadása, fulladás. Súlyos esetben jelentkezhet hányás, hasmenés is, eszméletvesztés, sokkos állapot, az úgynevezett anafilaxia – sorolta. – A szokásos allergiaellenes szerek, az antihisztaminok, csak az enyhe tünetek (kiütés, viszketés) kivédésére elégségesek. Amennyiben a tünetek ennél súlyosabbak, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ilyenkor infúzió, szteroid, adrenalin szükségesek, amit csak orvosi ellátás tud biztosítani. Nagyon fontos az időfaktor, mert a tünetek rövid idő alatt is súlyosbodhatnak – figyelmeztet az orvos. Akinél előfordult már úgynevezett anafilaxiás roham, azok a betegek úgynevezett autoinjektor adrenalinos készítményt hordanak magukkal, az azonnali életmentés céljából.
Úgy véli a Thaiföldön történt eset kapcsán, mivel több ember lett rosszul, ez kizárja az allergia valószínűségét. A híradások nem számolnak be allergiás tünetekről sem (kiütés, ödéma).
Véleményem szerint a hírekben szereplő tünetek toxinok hatására fellépő mérgezésre utalhatnak, ami sürgős, azonnali orvosi ellátást igényel”
– mondta dr. Takács Erzsébet.
Egyikből sem érdemes lakmározni
Azt jelen pillanatban nem tudni, hogy a magyar turista miből evett Thaiföldön, mielőtt életét vesztette; egyes hírek szerint vajhalat, mások szerint kígyómakrélát fogyasztott.
Kígyómakréla | Fotó: Wikipédia
Nagy Sándor Tibor, a Debreceni Állatkert gyűjteményvezetője elmondta: két külön halféléről van szó, melyek elnevezéseit angol és magyar nyelvterületen egyaránt gyakran összekeverik. A Peprilus spp a vajhal, a Lepidocybium avobrunneum a kígyómakréla. Utóbbit a magyar köznyelvben általában szintén vajhalként aposztrofálják.
A vajpuha húsú vajhal nem mérgező, de magas olajtartalma miatt kisebb mennyiségben is hashajtó hatású. A kígyómakrélában viaszészter található, amely egyes személyeknél hasi görcsöket, hányást és hasmentést okozhat. Ezért 170–200 grammnál nagyobb mennyiségben egyik fogyasztását sem ajánlják.
Az utazási irodák kötelesek naprakész információval tájékoztatni az utasaikat az adott ország egészségügyi helyzetéről. – Thaiföld esetében nincs kötelező védőoltás, viszont sok „turistabetegséget” elkerülhetünk azzal, ha nem fogyasztunk az ottani vízből.
Minden esetben felhívjuk a figyelmet, hogy vigyázzanak a nagyon különleges ételekkel, óvatosan kóstolgassák a helyi finomságokat”
– mondta el egy debreceni utazási iroda képviselője.
A vajhal jellegzetessége
– Kiemelendő a vajhal speciális jellegzetessége, hogy nagyon magas a halolajtartalma, ezért sokan nem is ajánlják a fogyasztását. Amennyiben a halolaj nagy mennyiségben bekerül a szervezetbe, profúz, nehezen csillapítható hasmenést tud elindítani. A folyadékvesztés miatt a beteg rövid időn belül súlyos kiszáradás állapotába kerülhet, mely keringési elégtelenséghez vezethet. Az, hogy a thaiföldi eset kapcsán pontosan mi történhetett, még nem lehet kimondani, hiszen a vizsgálatok folyamatban vannak, de feltehetően valamilyen ételfogyasztással kapcsolatos gyomor-bélrendszeri szövődmény vezethetett a súlyosbodó állapothoz és a végzetes kimenetelhez – mondta dr. Szabó Zoltán egyetemi docens, a Sürgősségi Klinika igazgatója.
Számolni kell a veszélyekkel
Egy 39 éves hölgy olvasónk személyes tapasztalatait mesélte el nekünk a thaiföldi nyaralásáról.
„Régóta vágytam arra, hogy eljussak Thaiföldre annak ellenére, hogy tudtam, sok veszéllyel jár. Baráti társasággal mentem 2014 végén, ahol egy 4 csillagos szállodában szálltunk meg. Az árba beletartozott a reggeli, az ebédet és a vacsorát saját magunknak kellett megoldanunk. A nyaralás előtt az interneten informálódtunk arról, hogy mire figyeljünk az ottlétünk alatt. (Egy utazási iroda szervezte az utunkat, de tőlük nem kaptunk erről tájékoztatást.) Általában utcai árusoktól vásároltunk ételt, de a halakat és a tengeri herkentyűket mindig kerültük, mert mint tudjuk, azok nagyon hamar romlanak. A higiéniában sem bíztunk, igaz, a szálloda tiszta volt, de az ottani vizet még fogmosáshoz sem használtuk. Jeget sem kértünk az italunkba, amikor elmentünk kikapcsolódni egy helyi bárba. Hajókiránduláson vettünk részt, ahol csirkét, gyümölcsöt és halat egyaránt lehetett fogyasztani. Nagyon csípősek az ételek, ami állítólag a fertőtlenítés céljából van.
Gyönyörű hely Thaiföld, nagyon sok élményt gyűjtöttünk a nyaralásunk alatt, de aki odamegy, a veszélyekkel számolnia kell!”
HBN-NE, OCs
Szubjektív
Tragédia történt, tudom! És azt is, hogy a gyökeres fordulatokat általában áldozatok előzik meg. És most legyen elég ennek az egy férfinak a halála ahhoz, hogy figyelmeztessen: nem kell feltétlenül mindent megkóstolni, amit elénk pakolnak, vagy ha mégis, akkor igyekezzünk megtudni, hogy mi az, miből készül, amit felkínáltak nekünk. És nem csak az egzotikus országokban, hanem itthon, Európában és Magyarországon sem. Kovács Zsolt