Nagyvilág

2018.04.09. 15:13

Választás 2018 - MKP: győzött az erős Magyarország

Pozsony - Üdvözölte a Fidesz-KDNP választási győzelmét a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP), amelynek elnöke, Menyhárt József hétfői Facebook-bejegyzésében gratulált az országgyűlési választás győztesének.

Pozsony - Üdvözölte a Fidesz-KDNP választási győzelmét a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP), amelynek elnöke, Menyhárt József hétfői Facebook-bejegyzésében gratulált az országgyűlési választás győztesének.

"Győzött az erős Magyarország, ami nemcsak az anyaországi, hanem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír" - írta Menyhárt József, az MKP elnöke Facebook-oldalán.

"A modern magyar demokrácia történetében párját ritkító, hogy valaki nyolc év kormányzás után is bizalmat kapjon, sőt, sokkal több szavazatot szerezzen, mint korábban" - írta a felvidéki magyar párt elnöke. Rámutatott: a Fidesz rendkívül magas részvétel mellett győzött, s ez a győzelem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír, mivel érdekük az erős, stabil és magabiztos Magyarország.

Menyhárt megjegyezte: a mostani magyar kormány volt az, amely 2010 után "rendbe tette Magyarországot", és felkarolta a határon túli magyarok ügyeit, s az, hogy most erős felhatalmazással sikerült győzniük, azt is jelenti, hogy a magyar társadalom partnernek tekinti a külhoni magyarokat, és azt is jelzi, hogy a továbbiakban is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

A Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt az MTI-nek küldött állásfoglalásában pozitívnak értékelte a választások magas részvételi arányát. "A szlovákiai politikai színtér képviselői is elégedettek lennének, ha a szlovákiai választók is ilyen mértékű érdeklődést mutatnának a közügyek iránt, főleg, ha a voksolókat a politikai propaganda és a populizmus elemeit mellőzve sikerülne mozgósítaniuk" - írták. Hozzátették: "akár elégedettek vagyunk a voksolás eredményével, akár nem, tiszteletben tartjuk a magyar választópolgárok döntését. Mindannyiunk érdeke, hogy a szlovák-magyar gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok tovább erősödjenek."

A Fidesz-KDNP győzelmére politikai beállítottságuk függvényében reagáltak a szlovák politika képviselői.

Katarína Cséfalvayová, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke, a Most-Híd képviselője a választás eredményét ugyan nem kommentálta, de a voksolást megelőző kampányt erősen bírálta, azt állítva, hogy az mintapéldája volt annak, amilyen irányba Szlovákiának soha nem kellene elindulnia. "Magyarország példáján látni a legjobban, hogyan válik egy olyan standard progresszív politikai párt, mint a Fidesz a hatalom, a populizmus és a szélsőségesség foglyává" - nyilatkozott Cséfalvayová a Sita szlovák hírügynökségnek.

A legkisebb szlovák kormánypárt jelöltjétől teljesen eltérő véleményt fogalmazott meg Lubos Blaha, a pozsonyi törvényhozás európai ügyekért felelős bizottságának elnöke, akit a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia jelölt erre a posztra. "A magyarok a folyamatosságot választották, ami azt jelenti, hogy folytatódhat a két ország együttműködése (...), s megerősítést nyert az is, hogy a közép-európai embereknek elegük van az amerikai liberális modellből, amelynek ebben a régióban nincs esélye, s amit a Fidesz egyértelmű győzelme is bizonyított" - nyilatkozta Blaha a Sita szlovák hírügynökségnek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!