Krimi

2 órája

Csúnyán megbüntethetik, ha téli gumi nélkül vág neki ezeknek a helyeknek

Egyes európai országokban súlyos bírságot szabnak ki arra az autósra, aki nem tartja be az abroncsokra vonatkozó szabályokat.

MW

Forrás: Shutterstock

Téli időjárási viszonyok esetén sok országban kötelező a téli gumi, a hólánc vagy a négyévszakos gumi. Ezek megléte nagyon fontos, ha el akarjuk kerülni a súlyos pénzbünetéseket. Mutatjuk, milyen követelményeket kell betartani az európai országokban,és hogy mire kell figyelniük a járművezetőknek.

Téligumi-szabályok 

Németországban új törvény szabályozza, hogy mely gumiabroncsok alkalmasak télre. Eszerint 2024. október 1-jétől már csak a „hópelyhes hegy” szimbólummal ellátott téli és négyévszakos gumiabroncsok használata engedélyezett. 

A hópelyhes hegy szimbólum jelzi, hogy téli  közlekedésre alkalmas gumiról van szó
Fotó: Zigmunds Dizgalvis / Forrás:  Shutterstock

A minimális profilmélység törvényileg 1,6 milliméter, de az ADAC német autóklub szerint a 4 milliméternél kisebb futófelületű téli gumik már nem jók. A csak M+S jelzéssel (hópehely nélkül) ellátott gumiabroncsok téli útviszonyok között már nem használhatók.

Aki téli körülmények között nyári gumival közlekedik, és megállítja a rendőrség, annak 60 eurós bírságot kell fizetnie.

Azoknak a sofőröknek, akik nyári gumival közlekednek és akadályoznak másokat – például ha a forgalomban rekednek – 80 euróra kell számítaniuk. Baleset esetén 120 eurós pénzbírsággal kell számolni, de más országokban sokkal magasabbak is lehetnek a bírságok.

Rossz útviszonyok esetén

A legtöbb európai ország törvényben rögzítette a téli gumiabroncsokra vonatkozó előírásokat: Németországon kívül például Finnországban, Luxemburgban, Norvégiában, Ausztriában, Romániában, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban is.

  • Finnországban még egy pontos időtartam is meg van határozva, téli gumikat kell használni november 1-től március 31-ig, ha az időjárás vagy az útviszonyok megkívánják. A minimális futófelület-mélység 3 milliméter.
  • Ausztriában is van egy meghatározott időszak, amely alatt az időjárási viszonyoktól függően téli gumival kell felszerelni a járműveket: november 1-től április 15-ig. 

A szabálysértések 35 eurós pénzbírsággal járhatnak, ha a többi közlekedőt veszélyezteti valaki, akár 5000 eurós büntetést is kiszabhatnak rá!

  • Bulgária, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia és Svédország pontosan meghatározott naptári időszakra tette kötelezővé a téli gumik használatát, ez általában november vagy december környékén kezdődik, és márciusban vagy áprilisban ér véget.
  • Franciaországban november 1. és a következő év március 31. között kötelező a téli gumi a hegyvidéki régiókban.
  • Bizonyos olaszországi és spanyolországi utakon a téli gumik használata (egyes esetekben hólánc) szintén kötelező. 

Az Európai Fogyasztói Központ (EVZ) azt tanácsolja az utazóknak, hogy az érintett területre behajtás előtt konzultáljanak az illetékes közúti közlekedési hivatallal.

Fontos az abroncsok profilmélységét is ellenőrizni
Forrás:  Shutterstock

Bár a megfelelő táblák ezt – általában a hegyvidéki régiókban – jelzik, az Aosta-völgyben és az olaszországi Brenner autópályán szezonálisan érvényes a téli felszerelési követelmény: az Aosta-völgyben október 15- től téli vagy négyévszakos gumikkal kell közlekedni, vagy hóláncot kell tartani az autóban. A dél-tiroli Brenner autópályán (A22, Affi-ig) ugyanez november 15-től április 15-ig érvényes.

Hol nem kötelező?

A téli vagy négyévszakos gumiabroncsok Belgiumban, Dániában, Hollandiában, Lengyelországban és Svájcban csak ajánlottak, tehát nem kötelező. Svájcban viszont pénzbírságot szabhatnak ki, ha a nem megfelelő gumiabroncsok miatt a közlekedésben fennakadások lépnek fel. Bizonyos útvonalakon hóláncra is szükség lehet, ezt a megfelelő helyeken táblák jelzik.

Putting,Winter,Chains,On,Car.,Man's,Hands,Putting,On,Snow
Bizonyos országokban kötelező a hólánc
Forrás:  Shutterstock

Dániában, Nagy-Britanniában, Lengyelországban és Belgiumban téli gumi helyett hólánc is használható a kerekeken. Ez azonban csak akkor érvényes, ha az utat teljesen vagy majdnem teljesen hó vagy jég borítja.

Mire figyeljünk még?

Fontos, hogy az autóvezetők mindig ellenőrizzék a gumiabroncsok profilmélységét: 

ennek egyes országokban minimum három milliméteresnek kell lennie, míg például Csehországban, Ausztriában és Horvátországban a minimum négy milliméter szükséges.

A téli abroncsok vagy a négyévszakos gumik nem csak a saját biztonságunk miatt fontosak: rossz útviszonyok mellett is jobb tapadást biztosítanak az úton. A megfelelő gumiabroncsok a balesetek utáni biztosítási kárrendezésnél is fontos szerepet játszanak - írja a Reisereporter német portálra hivatkozva cikkében a Travelo.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!