Befolyásolás

2024.04.30. 07:11

A baloldal intézményei összevissza mérnek

A választások közeledtével ismét előtérbe kerültek a közvélemény-kutatók. A Magyar Nemzet cikkében rávilágít, mely balos pártok, politikai szereplők pénzelik az egyes intézeteket.

MW

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 20. évértékelő beszédét tartja a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2024. február 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézetet (ZRI) régóta baloldalra sorolják, a baloldal kampánystábjának is dolgoztak a 2022-es országgyűlési választás előtt – írja a lap.

Mint azt a Magyar Nemzet annak idején megírta: a Závecz Research több baloldali önkormányzattal is szerződésben áll (Zugló, XV. kerület, II. kerület, VII. kerület), de a pártok is előszeretettel alkalmazzák Závecz Tibor cégét. 

Az Iránytű Intézet több alkalommal is szerződést kötött a Jobbik frakciójával. 

Ezzel párhuzamosan, 2021-től viszont több olyan mérést is végeztek, amivel a Momentum jó esélyeit és Donáth Anna népszerűségét próbálták sulykolni. 2023 februárjában pedig a Vona Gábor vezette Második Reformkor Alapítványnak készítettek egy akkumulátorgyárakkal kapcsolatos kutatást.  

A következő nagyobb port felvert mérésük a már hivatkozott Magyar Péter-féle kutatás, amely alapján a Tisza párt alelnöke azt is megüzente az ellenzéki szavazóknak, hogy a bejutási küszöb környékén billegő kis pártok helyett inkább szavazzanak rájuk. 

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

Régóta segítik a baloldal választási kampányait a balos kutatócégek

A balos kampányoknak még régóta szerves részei a kutatóintézetek is – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely korábbi munkahelye, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet már 2010 előtt is a baloldal egyik kedvenc közvélemény-kutató intézete volt. A Hann Endre által vezetett kutatócég az SZDSZ-nek dolgozott a 2002-es kampányban, melyről így nyilatkozott Karácsony Gergely 2013-ban a Beszélőnek: „A Medián a 2002-es SZDSZ-kampányban végzett felméréseket. Ennek révén személyesen is megismerkedtem néhány SZDSZ-es politikussal.”

A Medián a Gyurcsány-éra alatt is megtalálta a számítását: 2006 és 2010 között 716,5 millió forint állami megbízást kapott a Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon vezette kormányoktól.

Szintén régi szereplője a baloldali politikának a Republikon Intézet vezetője, Horn Gábor. A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnökeként dolgozó Horn az egyik fontos szereplője volt a 2010 előtti Gyurcsány-érának: a rendszerváltáskor lépett be az SZDSZ-be, melynek 1994-től országgyűlési képviselője, 2002–2009 között kampányfőnöke volt. 2002-től 2008-ig koordinációs államtitkárként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban. 2010-től a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Republikon több megbízást is kapott a Párbeszédtől az elmúlt években, és korábban többször is megbízta az MSZP. 

A Publicus Intézet 2006 óta végez döntés-előkészítő kutatásokat és elemzéseket vállalatoknak, közszolgáltatóknak, önkormányzatoknak és kormányzati szerveknek. Az intézetet Pulai András vezeti, de elemzőként a Független Diákparlament korábbi szóvivője, Kálló Dániel is az alkalmazásában áll. Pulai András több szállal is kötődik a baloldal kampányfinanszírozási botrányában érintett DatAdathoz, pontosabban annak egyik alapítójához, Dessewffy Tiborhoz.

Pulai András 2008-ban a Dessewffy érdekeltségébe tartozó Demos Kft.-nél dolgozott kutatóként, miközben már a Publicust vezette. Ebben az évben a Demos Kft. 25 millió, a Publicus Kft. pedig 20 millió forintos megrendelést kapott a Gyurcsány-kormány Miniszterelnöki Hivatalától.

Gyurcsány Ferenc köre azóta is foglalkoztatja Pulai András intézetét, a DK 2022 első felében például 1,2 millió forintos megbízást adott a Publicus Intézetnek.

A Publicus neve – a DatAdattal való kapcsolatnak köszönhetően – a baloldal kampányfinanszírozási botrányában is előkerült: a Nemzetbiztonsági Bizottság honlapján közzétett 2023. január 20-i jelentés a DatAdat partnereként azonosította a Publicus Kft.-t.

Hasonlóan járt a szintén erősen DK-közeli IDEA Intézet is, melynek vezetője, Böcskei Balázs a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal 2019-es fővárosi győzelme után az akkori DK-s főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet főtanácsadójaként és társadalmi kapcsolatokért felelős szakreferenseként helyezkedett el.

A fentiekhez képest kispályás, de érdemes megemlíteni a hírekben egyre többet szereplő 21 Kutatóközpontot. A 2020-ban alapított intézet vezetője, Róna Dániel dolgozott már a Párbeszédnek, Botka László, szegedi polgármesternek, de Karácsony Gergely 2018-as és 2019-es kampányában is. Rónáék kutatták már a Fidesz titkát, és hozzájuk köthető az az elhíresült belső használatra szánt kutatás is, ami harmatgyengének mérte az ellenzéket 2021 végén.

A 21 Kutatóközpont is érintett a baloldal külföldi kampányfinanszírozásával kapcsolatos botrányban, hiszen a Nemzetbiztonsági Bizottság már idézett jelentése szerint a Korányi Dávid által vezetett, amerikai Action for Democracy csaknem 2,6 millió forintot utalt Róna Dániel kutatócégének.

További részletekről ITT olvashat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában