Magyar falu program

2024.04.19. 20:31

Gyopáros Alpár: az alkotás a falusi ember lételeme

Az alkotás és a közösség iránti tiszteletet a falusi ember lételemének nevezte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Veszprém vármegyei Kemeneshőgyészen pénteken.

MW

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Gyopáros Alpár a Radó-kastély felújítása alkalmából tartott rendezvényen elmondta: az épület a Magyar falu programnak köszönhetően újulhatott meg. 

Településképi szempontból is fontos, hogy megszépült a kastély, amely a falu közösségi épülete - tette hozzá. 

A kormánybiztos megemlítette, hogy

 több mint 45 milliárd forintot fordítottak a Magyar falu programból Veszprém vármegye településeire, ebből a Radó-kastély felújítása mintegy 52 millió forintba került. 

Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője sikeresnek nevezte a Magyar falu programot, hangsúlyozva, hogy a polgármesterek bevonásával hirdettek meg 2018-ban.     

A program 2800 települést érint

 - mondta. 

Kiemelte, hogy a kemeneshőgyészi beruházás révén a településnek művelődési háza lehet, mely korábban nem volt. 

Kovács Tamás, Kemeneshőgyész független polgármestere arról beszélt, hogy a község csupán pályázati forrásból képes fejlesztéseket megvalósítani. 

Beszámolt arról, hogy 14 nyertes pályázata volt a településnek, 155 millió forintot nyertek. 

Felidézte:

 a Radó-kastély már az 1764-es térképen is szerepelt, a jelenlegi arculatát a 19. század végén, a 20. század elején nyerte el, sokáig a falu iskolájaként működött.     

A beruházással az épület homlokzata, rendezvényterme, elektromos hálózata és nyílászárói újultak meg - ismertette a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában