Ukrán válság

2024.07.26. 09:38

Bevallotta a moszkvai autórobbantás gyanúsítottja, hogy ukrán megbízásból követte el tettét

884. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

A különleges erők Donbasz zászlóaljának képén ukrán katonák egy ukrán mérnökök és önkéntesek által Grad típusúból átalakított Partizan rakéta-sorozatvetővel készülnek lőni az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Csasziv Jar közelében húzódó fronton 2024. július 17-én. A kisteherautó platójára erősített Partizanhoz a Grad BM-21 rakétáit használják

Forrás: MTI/EPA/A különleges erők Donbasz zászlóalja

Bevallotta a moszkvai autórobbantás gyanúsítottja, hogy ukrán megbízásból követte el tettét

A RIA orosz állami hírügynökség pénteken közzétett egy videofelvételt, amelyen egy orosz állampolgár beismerte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megbízásából robbantotta fel a héten Moszkvában egy katonatiszt gépkocsiját.

Moszkva északi részén, egy parkolóban szerda reggel pokolgép robbant egy Toyota Land Cruiser terepjáróban. Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a robbanószerkezetet a vezetőülés alatt rejtették el. A robbanás egybehangzó sajtójelentések szerint a férfi mindkét lábfejét leszakította, a nőt szilánkok sebesítették meg. Mindkettőjüket kórházban ápolják.

A Kommerszant című napilap azt írta szerdán, hogy egy autóba rejtett pokolgép az orosz katonai hírszerzés tisztjét sebesítette meg. Más médiaértesülések szerint a férfi a reguláris hadsereg tisztje volt. Az orosz belügyminisztérium azt közölte, hogy két ember sebesült meg a robbanásban, és büntetőeljárást indítottak az ügyben.

A török hatóságok szerdán közölték, hogy a bodrumi repülőtéren elfogtak egy orosz férfit, akit a támadással gyanúsítanak, és aki tettének elkövetése után elmenekült Moszkvából.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat pénteken jelentette be közleményben, hogy a férfit, Jevgenyij Szerebrjakovot Törökországból Oroszországba szállították, és átadták őt a nyomozóknak.

A RIA Novosztyi által közzétett videón Szerebrjakov kijelentette, hogy az ukrán hírszerzés szervezte be őt tavaly, és arra kérték, hogy öljön meg "egy tisztet".

A férfi azt állította, hogy ukrán megbízója utasítására gyűjtötte össze a pokolgéphez szükséges alkatrészeket, és helyezte el a robbanószerkezetet a meg nem nevezett tiszt gépkocsija alatt.

Állítása szerint ukrán állampolgárságot és 10 ezer-20 ezer dollárt ígértek neki, ha elvégzi a feladatot.

Ukrán elnöki tanácsadó: nem zsarolás az orosz Lukoil cégre vonatkozó kőolajszállítási korlátozás

Nem zsarolás az orosz Lukoil cégre vonatkozó, Szlovákiát és Magyarországot érintő kőolajszállítási korlátozás - jelentette ki pénteken az ukrán elnöki hivatal tanácsadója a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Mihajlo Podoljak arra a pénteki magyar kormányzati állásfoglalásra reagált, amely szerint Ukrajna az olajszállítás szüneteltetésével zsarolja Magyarországot és Szlovákiát, mert azt szeretné, ha a két ország felhagyna a tűzszünetet követelő, békepárti politikájával.

Podoljak azzal utasította vissza a magyar kormányzati állásfoglalást, hogy véleménye szerint Magyarország és Szlovákia nem annak érdekében cselekszik, hogy béke legyen Ukrajnában, hanem ahhoz ragaszkodnak, hogy engedményeket kell tenni Oroszország számára.

Ursula von der Leyen: az EU másfél milliárd eurót utal Ukrajnának a befagyasztott orosz pénzeszközökből

Az Európai Unió átutal pénteken másfél milliárd eurót Ukrajnának a befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételekből, védelmi és újjáépítési célokra – jelentette be az Európai Bizottság.

A Kreml-vagyon felhasználásának a legjobb üzenete, ha ezt az összeget Ukrajna és egész Európa biztonságosabbá tételére fordítjuk

– jelentette ki a végrehajtó testület elnöke, Ursula van der Leyen az X-en közzétett üzenetében.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiemelte: az összeg „valódi segítséget nyújt majd Ukrajnának, mégpedig helyben”. Mint mondta, az összeggel a kijevi kormány elsődleges fontosságú katonai eszközöket – például légvédelmi berendezéseket – tud vásárolni. Aláhúzta: nem csupán katonai segítséget kívánnak nyújtani Ukrajnának, hanem erősíteni akarják az ország ellenálló képességét is az orosz féllel szemben.

A bizottság tájékoztatása szerint a pénzeszközök első részletét a belgiumi székhelyű Euroclear nemzetközi alapmegőrző intézet július 23-án bocsátotta az Európai Bizottság rendelkezésére. Az összeget az Európai Békekeret (EPF) égisze alatt utalják át az EU által működtetett, Ukrajnának nyújtott katonai segélyalapnak.

A befagyasztott orosz vagyon túlnyomó többsége Belgiumban van, és az Euroclear kezeli. Tavaly a csoport összesen 4,4 milliárd euró bevételt tudott generálni a pénzeszközökből.

Az orosz jegybank pénzeszközeit a Moszkvára az ukrajnai háború miatt kirótt uniós szankciók részeként fagyasztották be. A zárolt vagyon hozamával kapcsolatban az uniós tagállamok már február közepén megtették az első lépéseket a vonatkozó jogszabályok elfogadásával. Ezek a többi között azt szabályozzák, hogy az orosz központi bank vagyonának őrzéséből fakadó rendkívüli hozamokat elkülönítve kell vezetni.

Az Európai Bizottság szerint mintegy 210 milliárd euró orosz vagyont fagyasztottak be az EU-ban.

JEVKUROV, Junusz-Bek; BELOUSZOV, Andrej
Az orosz védelmi minisztérium által 2024. július 26-án közreadott képen Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter (k) és helyettese, Junusz-Bek Jevkurov vezérezredes (j) a leningrádi katonai körzet egyik harci kiképzőközpontjában tett látogatásán
Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Ukrán hatóságok: Oroszország ismét ukrán energetikai létesítményeket támadott

Orosz drón- és rakétatámadások értek péntekre virradóra ukrán erőműveket Zsitomir és Csernihiv régiókban – osztotta meg az ukrán áramszolgáltató, az Ukrenerho a Facebook-oldalán.

Zsitomir környékén a támadások miatt átmenetileg szünetelt a háztartások és az ipartelepek áramellátása, de délelőttre nagyrészt helyreállt. A teljes javítási munkálatok azonban még hosszabb időt vesznek igénybe.

Az ukrán hadsereg beszámolója szerint Oroszország 22 drónt és legalább egy Iszkander M rakétát vetett be a támadáshoz.

A légvédelem közlése szerint 20 drónt sikerült elfogni.

Az ukrán média képeket tett közzé a donyecki Kramatorszk városában történt becsapódásról, de nem világos, hogy azt a bejelentett Iszkander rakéta okozta-e. A hatóságok egyelőre nem közöltek pontos részleteket a károkról.

Több robbanást jelentettek a 2014-ben Oroszország által annektált Krím félszigetről is. Az orosz védelmi minisztérium ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy drónokat semmisítettek meg a rosztovi és a kurszki terület fölött.

Ukrán tengeri drónt fogtak el a törökök

A török ​​haditengerészet feltartóztatott egy tengeri drónt a Fekete-tengeren, Isztambul közelében – közölték a hatóságok, a sajtó szerint a valószínűleg ukrán származású drón robbanóanyagot tartalmazott.

A háború 2022 februári kezdete óta számos aknát észleltek a török ​​partoknál, amelyekről azt feltételezik, hogy a konfliktusövezetből úsztak le.

Az ügyészség nyomozást indított.

Orosz rakétacsapás után takarítanak helyi lakosok egy lakópület előtt a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvő Csuhuiv városban 2024. július 19-én. A támadásban legkevesebb kilenc ember megsérült, köztük egy gyerek is
Fotó: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Ukrán parancsnok: Oroszország hamarosan átvált védekezésre

Oroszország nem lesz képes hosszú távon folytatni a támadásait, mert „képességei nem határtalanok” – mondta egy ukrán parancsnok, írja az Origo.

Olekszandr Pivnyenko, az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka kijelentette: úgy véli, hogy az orosz erők a következő néhány hét után átállnak „védelmi zónába”.

Pivnyenko azonban figyelmeztetett, hogy

a kijevi csapatok nem fognak „radikális” változást vagy jelentős áttörést elérni, az ukrán erők továbbra is keresik Oroszország „gyenge pontjait” és „kerülik az erőseket”.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6844-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 7675-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt csütörtökön:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában