Árvíz

6 órája

Baján tartott árvízvédelmi ellenőrzést Orbán Viktor – frissül

Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte intenzív védelmi munkálatok zajlanak. Az árhullám elleni védekezés fejleményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (b4) az árvízvédelmi munkát ellenőrzi Baján 2024. szeptember 23-án. Mellette Kámánné Bari Bernadett megválasztott polgármester (b), Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b3) és Dobó Kristóf, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Árvízvédelmi Főosztályának vezetője

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

Cikkünk frissül!

Megkezdte az áramszolgáltatás újraindítását az árvíz sújtotta területeken az E.ON

Megkezdte az árvíz miatt kikapcsolt ügyfeleknél az áramszolgáltatás visszaállítását az E.ON Hungária csoport – közölték hétfőn az MTI-vel.

A Dunántúl, Pest vármegye és Budapest áramhálózatának üzemeltetésért felelős vállalatnak több mint 220 helyen kellett biztonsági okokból kikacsolnia az áramszolgáltatást, ami több mint 2200 ügyfelet érintett. Az árvíz által veszélyeztetett települések szinte mindegyikén be kellett avatkozniuk, egyebek mellett Esztergomban, Kisorosziban, Nagymaroson, Pilismaróton, Szentendrén, Budakalászon és Budapest több kerületében is.

Az energiacég szakemberei folyamatosan figyelik a Duna apadását, és ha a vízállás lehetővé teszi az elektromos berendezések biztonságos beindítását, azonnal visszaállítják az áramszolgáltatást. A visszakapcsolás a legtöbb esetben automatikusan történik.

Az E.ON ugyanakkor arra kéri az érintett ügyfeleket, ellenőrizzék ingatlanjainkban, hogy az árvíz miatt víz alá került-e a villanyórájuk, vagy más elektronikai berendezések, például konnektorok, csatlakozók. Ha az óra vagy az ingatlan belső áramhálózata elázott, akkor az ügyfélnek először regisztrált villanyszerelőt kell hívnia, aki ellenőrzi a mérőórát, illetve azt is, hogy biztonságosan visszaállítható-e a szolgáltatás. Ezután az ügyfélnek kell kérnie a visszakapcsolást az E.ON ügyfélszolgálatától, amit a legegyszerűbben telefonon tehet meg.

A visszakapcsolás egyeztetett időpontjában az ingatlanban kell tartózkodnia az ügyfélnek, mert csak így állítható vissza az áramszolgáltatás

 – hívták fel a figyelmet.

Az érintettek számára a visszakapcsolás menetéről részletes tájékoztatás érhető el az E.ON weboldalán.

Az E.ON Hungária csoport megerősített létszámmal dolgozik az árvízhelyzet kezelésén és mindent megtesz annak érdekében, hogy az árhullám levonulását követően mindenhol a lehető legrövidebb időn belül visszakapcsolja az áramszolgáltatást – írták a közleményben.

Megmenekültek a Budapestre tartó óriási luxushajó utasai, a hajó viszont még egy helyben vesztegel

Többnapos vízi börtön után a svájci Thurgau Prestige luxushajó utasai végre szárazföldre léphettek. A Thurgau Travel utazási iroda szervezője szerint a hatóságok különleges engedélyének köszönhetően biztonságosan elhagyhatták a Thurgau Prestige-t egy másik bécsi mólónál. Daniel Pauli-Kaufmann, a Thurgau Travel vezérigazgatója elmondta: „Mindenképpen visszatérítjük az utazás árát, mert az utazás nem a tervek szerint történt” – írja a Világgazdaság.

A 140 embert végül múlt kedden, négy nap után menekítették ki.

Megmenekültek a Budapestre tartó óriási luxushajó utasai, a hajó viszont még egy helyben vesztegel 
Forrás: MarineTraffic

A dunai luxusút résztvevői szerencsére nem nélkülöztek a hajón: előadásokkal, bingóval, tombolával, kártyázással és testmozgással töltötték a napokat. A beszámolók szerint a hajónak volt elég élelme mind az utasok, mind a személyzet számára – írja a Travelnews.

Habár az utasokat közel egy hete már leszállították a fedélzetről, a Thurgau Prestige még mindig ugyanott áll, ahol a vendégek elhagyták. Az áradás miatt nem tudja elhagyni azt a mólót, ahol az utasokat leszállították. A MarineTraffic oldala szerint – amely a folyami hajók útját követi nyomon – még mindig Bécs egyik külkerületében, Heiligenstadtban áll egy helyben. Az oldal szerint

így elképzelhető, hogy amíg nem szabadulnak fel a fővárosi kikötők, addig a Thurgau Prestige egy métert sem fog megtenni a Dunán. Az oldal szerint a hajónak múlt hétfőn, azaz szeptember 16-án kellett volna megérkeznie Budapestre.

Baján tartott árvízvédelmi ellenőrzést Orbán Viktor

Bajánál tetőzik a dunai árhullám, ezért hétfőn ott folytatta védelmi ellenőrzési körútját Orbán Viktor miniszterelnök, Zsigó Róberttel, a térség országgyűlési képviselőjével és Kámánné Bari Bernadett megválasztott polgármesterrel közösen – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő meghallgatta a vízügyi szakemberek jelentését, e szerint a Petőfi-szigeten 2800 méter hosszan kell védekezni. A védvonal egy részét a 2013-as árvíz után nem bontották el, így most kevesebb mint a felét kellett megépíteni. Tűzoltók, önkormányzati dolgozók és sok önkéntes munkájának köszönhetően péntek estére megépült a hiányzó töltésszakasz, és az egész védmű fóliázása és homokzsákokkal való megerősítése is megtörtént.

A sziget különböző pontjain elhelyezték a további védekezéshez szükséges homokzsákokat, a munkagépek is a szigeten vannak, és készenlétben áll 130 tűzoltó is. Folyamatos figyelőszolgálat 24 órában ellenőrzi a védművet. Készen állunk a következő órák védekezésére

 – állapította meg a helyszíni ellenőrzésen Orbán Viktor.

ORBÁN Viktor; KÁMÁNNÉ dr. BARI Bernadett; ZSIGÓ Róbert
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) az árvízvédelmi munkát ellenőrzi Baján 2024. szeptember 23-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök megállapodott az új polgármesterrel, hogy másfajta ideiglenes védművek helyett a jövőben mobilgátak védik Baja városát az árvizektől – közölte Havasi Bertalan.

Látványos videón a budapesti árvíz a magasból

Magyarország Kormánya érdekes videót tett közzé a közösségi oldalán.

Már apad a Duna, a rakpartok még mindig víz alatt vannak. Lenyűgöző felvételek az elárasztott utakról, a Parlamentről, a Margitszigetről és a Lánchídról

 – olvasható a videó leírásában.

Egyre több vármegyében vannak útlezárások az árvíz miatt

Az M6-os autópályán, a Pécs felé vezető oldalon két személyautó karambolozott – írta az Útinform.

A 91-es kilométernél, Dunaföldvár térségében a külső sávot lezárták. Lassulásra, kisebb torlódásra érdemes készülni – figyelmeztettek az oldalon.

Az oldal összesítőjében közölték, a Duna áradása, illetve a védekezési munkák miatt továbbra is egyre több helyen kell forgalomkorlátozásokra készülni. Emellett az árvízvédelmi területeken élénk a vadmozgás, így a közutakon közlekedők fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek – figyelmeztették a közlekedőket az oldalon.

A részletekről a Magyar Nemzet cikkében olvashat.

OVF-szóvivő: azokat a homokzsákokat, amelyeket nem ért el a víz, lehet bontani, a többit nem

Azokat a homokzsákokat, amelyeket nem ért el a víz, lehet bontani, a többit még nem - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn.

Siklós Gabriella felhívta a figyelmet, hogy azokat a homokzsákokat, amelyek akár csak víz közelében voltak, nem szabad elmozdítani.

A szóvivő közölte, hogy 

a „2013-asnál kisebb, de nagyon nagy árvíz” lassan Bajára ér.

Siklós Gabriella elmondta, hogy a Duna déli szakaszán a víz nem érte el az állami töltésvonalak tetejét, azokon a településeken kellett ideiglenes védműveket építeni, ahol épületek vannak a hullámtérben.

Hangsúlyozta, 

az árvíz 50 centiméterrel alacsonyabban tetőzött, mint a 2013-as, de még mindig figyelni kell a teljes magyarországi szakaszt, hiszen buzgárok, fakadó vizek, csurgások és szivárgások bárhol előfordulhatnak. 

Hozzátette: 

a dunai árhullám levonulása lassú lesz.

Egy átlagos nagyságú árhullám 8-9 nap alatt elhagyja Magyarországot, a mostani áradás viszont már 11. napja tart - tette hozzá.

Siklós Gabriella nyomatékosan kérte, hogy senki ne menjen az átázott töltésekre, mert az szivárgást idézhet elő.

A szóvivő az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy Baján, ahol most 919 centiméteres a vízállás, 923 centiméter körül várják a tetőzést. Holnap Mohácsnál tetőzik a víz, majd az árhullám elhagyja az országot.

Vasárnap már apadt a Duna Budapestnél

Vasárnap már apadt a Duna Budapestnél. A legmagasabb szintet, 830 centimétert szombaton érte el – közölte közösségi odalán Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Így hat a folyami élőlények életére az árvíz

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogyan hat a folyami élőlények életére az árvíz.

– Az áradás a folyók életének természetes része, így a folyami élőlények alkalmazkodtak hozzá. Egyesek csak elviselik a számukra kellemetlen körülményeket, mások viszont ki is használják a maguk javára. A tavaszi áradások a mederben ívó halak – például a márna – szaporodási sikerét rontják, az ártéren ívókét – például ponty – növelik. Több év távlatában viszont kiegyenlítődnek az esélyek – magyarázta Borza Péter, hogyan hat a folyami élőlények életére az árvíz.

A Duna vizével elöntött utca a Fejér vármegyei Adonyban 2024. szeptember 22-én
Fotó: Jánossy Gergely / Forrás: MTI

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa elmondta, a mobilis élőlények az áradások során kihúzódnak az elöntött területekre, vagy felúsznak a visszaduzzasztott patakokon, mellékfolyókon. A kevésbé mobilisak – mint amilyenek a gerinctelenek – viszont elsodródhatnak, elpusztulhatnak az erős áramlatok hatására. Ezután viszont a védettebb részekről újra be tudják népesíteni az élőhelyeket. – A mostani áradás különlegessége az időzítése, ugyanis a tavaszi-kora nyári áradások a jellemzőek. A halak ezeket tudják kihasználni a szaporodásukhoz, és a gerincteleneknek is ez ad időt a visszatelepülésre a nyári szaporodási időszakuk során. A mostani áradást nem tudják kihasználni a halak, és a fő táplálékukat adó gerinctelenek állománya lecsökkenhet, amit majd csak jövőre tudnak érdemben kompenzálni.

Ez a télre készülő, aktívan táplálkozó halaknak nehézséget jelenthet

– latolgatta a mostani árvíz következményeit.

Ami az úgynevezett invazív fajokat illeti, a szakértő szerint elsősorban az invazív ártéri növényfajok magjainak terjedését segítheti az áradás. – Halak esetében a halastavakban tenyésztett fajok kiszabadulását, természetbe jutását okozhatják árvizek. A gerinctelenek esetében a folyásirányban lefelé terjedést gyorsíthatja fel az elsodródás révén – sorolta a lehetőségeket.

Ez történt vasárnap:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában