Erőszak

3 órája

Kiszabadult egy új-zélandi pilóta a szakadár lázadók fogságából Indonéziában

Tizenkilenc hónap fogság után visszanyerte szabadságát Indonéziában az az új-zélandi repülőgéppilóta, akit szeparatista fegyveresek raboltak el Pápua tartományban - közölte szombaton a helyi rendőrség.

MW

Phillip Mehrtens új-zélandi pilóta, akit tavaly februárban ragadtak el a lázadók Indonéziában Kevin Burnett új-zélandi indonéziai nagykövettel

Forrás: AFP

Fotó: Yasuyoshi Chiba

A 2023 februárjában túszul ejtett, most 38 éves Phillip Mehrtens kiszabadítása ügyében hosszú ideje folytak tárgyalások. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi jól van, szabadon bocsátásának körülményeiről viszont nem közöltek részleteket.

Az új-zélandi férfi a Susi Air indonéziai légitársaság pilótája volt. Landolás után Nduga városban hurcolták magukkal a Nyugat-Pápua Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (TPNPB) fegyveresei. A lázadók kijelentették, addig nem engedik szabadon a pilótát, ameddig az indonéziai kormány el nem ismeri Nyugat-Pápua függetlenségét.

Pápua és Nyugat-Pápua indonéz tartományok az ásványkincsekben gazdag Új-Guinea sziget nyugati felén terülnek el. A terület korábban holland gyarmat volt, és 1969-ben került indonéz fennhatóság alá egy széles körben bírált ENSZ-referendum nyomán. Az új-guineai őslakos pápuák közül sokan követelik az Indonézia által bekebelezett területek függetlenné válását, és a térségben folyamatos a szakadár tevékenység. Az erőszakcselekmények 2018 óta intenzívebbekké váltak, a lázadók egyre súlyosabb, egyre több halálos áldozattal járó támadásokat követnek el. Az indonéz kormány 2022-ben terroristának minősítette őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában