Kereszténydemokrata Est

2 órája

Hankó Balázs: a KIM a mindennapi patriotizmus minisztériuma

A mindennapi patriotizmus minisztériumaként határozta meg tárcáját hétfőn Budapesten a kultúráért és innovációért felelős miniszter, hangsúlyozva: minden intézkedésüknek ez kell legyen a zsinórmértéke.

MW

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A Kulturális és Innovációs Minisztériumot (KIM) június óta vezető Hankó Balázs a Kereszténydemokrata Est című pódiumbeszélgetésen emlékeztetett arra, hogy az uniós Erasmus és Horizon ösztöndíjprogramokból ki lettek szorítva a magyar fiatalok, a kormány azonban elindította a Pannónia programot, amely „nem pótlék, nem alternatíva, hanem jobb”.

Kiemelte, hogy egyetemi kezdeményezésre alakították át a magyar felsőoktatást, amely ráadásul nemzeti hatáskör, ezért az EU-nak semmi köze hozzá. Úgy fogalmazott: „A gyerekeinken keresztül akarnak zsarolni bennünket.”

Hozzátette: Brüsszelből akarják megmondani a magyar egyetemeket fenntartó testületek összetételét, bele akarnak szólni oktatási kérdésekbe, noha ezek szuverenitási kérdések.

A nemrég indult Pannónia ösztöndíprogramot méltatva hangsúlyozta, hogy tágabb lehetőségeket nyújt, mint az Erasmus, és a tervek szerint több magyar diáknak ad majd lehetőséget. Értékelése szerint „jobbat csináltunk, eközben szuverenitási kérdésben nem kötöttünk alkut”.

Hankó Balázs arról is beszélt, hogy Ursula von der Leyen és Manfred Weber uniós politikusok „hungarofóbiáját” is ingerelve benyújtják az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelyet 2023 novemberében már kiküldtek az Európai Bizottságnak.

Ez a javaslat részben az egyetemi kuratóriumi tagsággal kapcsolatos összeférhetetlenségekről szól majd – jelezte, hozzátéve, Brüsszel szerint az EP-képviselői tisztség nem összeférhetetlen, csak a magyar országgyűlési képviselői poszt.

A magyar egyetemek a világélvonalban vannak

A miniszter elmondása szerint immár 15 magyar egyetem van a világ legjobb 5 százalékában, és van olyan képzési területünk, amely a 8. leghivatkozottabb a világon. Ezeket az eredményeket nem elismerni nemzetárulás – jelentette ki.

Hozzáfűzte, Brüsszelnek nem a magyar kormánnyal van vitája, hanem az autonóm szenátusokkal, amelyek az új egyetemi modell mellett érveltek.

A családvédelemről szólva kiemelte, hogy a szülőképes nők jelenlegi alacsony számához a Bokros-csomag is hozzájárult.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy 3600 milliárd forintnyi családi adókedvezmény maradt a családoknál az elmúlt években.

A kormány ráadásul a családi adókedvezmény duplázására készül, támogatja az otthonteremtést, bevezették a csok pluszt, a falusi csokot, bővítették a Babaváró elérhetőségét, hogy anyagi biztonságot tudjanak biztosítani a családoknak – sorolta.

A családpolitikai támogatások fenntartására mindig lesz pénz

 – emelte ki.

Nőtt a doktoranduszok száma

Hankó Balázs a kutatásfejlesztés irányairól szólva elmondta, a hatásvezérelt kutatások támogatására álltak át, az egészséges élet, a digitalizáció és a zöld átállás témáival a fókuszban.

Hozzátette, 2010 óta megduplázták a kutatók számát, az elmúlt 5 évben pedig a doktoranduszok számát, Magyarország pedig innovációs teljesítménye alapján a 33. helyen áll a világban.

A miniszter kitért a gazdasági semlegességre is, hangsúlyozva: azzal kell gazdasági, kutatási és más értelemben is együttműködni, aki a magyar nemzet hasznát hozza.

Az Európai Unió gazdasága egyre kevésbé versenyképes, a magyar EU-elnökség programja ezért éppen az uniós versenyképességi fordulatról szól – közölte Hankó Balázs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában