Honvédelem

2 órája

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: megerősítjük a területvédelmi tartalékos rendszert

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség a Magyar Tartalékosok Szövetségével (Matasz) – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bejelentése alapján a HM pénteken az MTI-vel.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) köszönti az árvízi védekezésben részt vevő tartalékos katonákat a váci révnél 2024. szeptember 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A „Szeretem, megvédem!” kampányban megszólított fiatalok megtartása kiemelt feladat, amelyben a Matasznak is nagy szerepe van – mondta a honvédelmi miniszter a HM tájékoztatása szerint, hangsúlyozva, hogy az október 4-én, a területvédelmi tartalékosok napján aláírt háromoldalú megállapodás a területvédelmi tartalékos rendszer megerősítését szolgálja.

„A tartalékosok napja alkalom arra, hogy elismerjük a tartalékos katonák szolgálatát és azt az áldozatvállalást, amelyet hazánk védelme érdekében tesznek. A tartalékosok fontos és nélkülözhetetlen részei a Magyar Honvédségnek, példaértékű elkötelezettségről és hazaszeretetről tesznek tanúbizonyságot, hiszen nemcsak a békeidőszakban biztosítják a honvédség hatékonyságát, hanem készen állnak arra is, hogy vészhelyzetekben, szükség esetén bármikor szolgálatba álljanak” – fűzte hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy 

a június közepén kezdődött „Szeretem, megvédem!” kampány hatására már több mint kétezren csatlakoztak a honvédséghez, megerősítve Magyarország védelmi képességeit.

„A tartalékosoknak meghívót, nem behívót küldünk és nagyon sokakat elértünk, hiszen egyre többen látják, hogy a tartalékos szolgálat összeegyeztethető a civil élettel, a munkával vagy a tanulással” – tette hozzá.

Méhes Mónika, a Matasz alelnöke kifejtette, a tartalékos katonák biztonságot nyújtanak a nemzetnek, és elősegítik, hogy az ország még erősebb legyen.

Köszönet illeti a katonák családját is, mert a hozzátartozók támogatják őket ebben a nemes vállalásban. Az a célunk, hogy napról napra népesebb legyen a tartalékosok tábora

 – fogalmazott Méhes Mónika.

A tájékoztatás szerint az alelnök a 23 éve megalakult szövetségről elmondta, hogy feladata a tartalékosok toborzása, továbbá segíti a tartalékosok mentális, fizikai fejlesztését, kiemelt figyelmet fordít a közvetlen környezetükre, a családra és a munkáltatókra.

Az egyesület a Honvédelmi Minisztériummal és Magyar Honvédséggel együttműködve hozzájárul a haderőfejlesztéshez, valamint a tartalékos katonai szolgálat társadalmi megbecsültségéhez, kapocs a honvédség és a társadalom között – közölte Méhes Mónika a minisztérium közleménye szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában