Megoldás?

2 órája

Megelégelte Németország a sorozatos terrortámadásokat, késtilalmat vezetne be

Elfogadta pénteken a német parlament alsóháza az Olaf Scholz vezette balközép kormánykoalíció által benyújtott biztonsági törvénycsomagot, amellyel iszlamista támadók által idén elkövetett merényletekre reagáltak. Az ellenzéki jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) közölte: a koalíció által beterjesztett bevándorlási korlátozások nem elegendőek.

MW

Rendőrök a Solingenben előző este elkövetett késes támadás helyszínén 2024. augusztus 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Volker Hartmann.

Az intézkedéscsomag megtiltja kés viselését a nyilvános rendezvényeken, szigorításokat vezet be a menedékkérők kapcsán és nagyobb hatáskörrel ruházza fel a bűnügyi rendőrséget a terrorcselekmények kivizsgálásában.

Az új jogszabályok értelmében csökkenthetik az ország elhagyására kötelezett menedékkérők juttatásait, ha az úgynevezett Dublini Rendelet értelmében más európai uniós tagállam felelős értük, és nincs akadálya a távozásuknak. Kivételek akkor alkalmazhatók, ha az intézkedés gyermekeket érint.

Emellett a törvény megkönnyíti a menedékkérelmek elutasítását olyanok esetében, akik „antiszemita, rasszista, idegengyűlölő, genderspecifikus, szexuálisirányultság-ellenes vagy más embertelen indítékból” követtek el bűncselekményt.

A vonatkozó új jogszabályok országosan tiltja kés birtoklását népünnepélyeken, sportrendezvényeken és más nyilvános rendezvényeken, és lehetővé teszi a tartományok számára, hogy a szövetséginél is szigorúbb késtilalmat vezessenek be.

Az intézkedéscsomag elfogadását a Szociáldemokrata Párt (SDP), a Zöldek és a Szabaddemokrata Párt (FDP) alkotta kormánykoalíció kezdeményezte a nyáron elkövetett sorozatos terrortámadások után.

Ezek között volt a nyugat-németországi Solingenben egy helyi fesztiválon elkövetett késes támadás, amelyben három ember vesztette életét. A gyanúsított, egy 26 éves szír állampolgár, a feltételezések szerint a tettét iszlamista indíttatásból követte el. A férfi megszökött a Németországból Bulgáriában történő deportálás elől, felélesztve a vitát a menedékkérők és más bevándorlók németországi kezeléséről.

Az ellenzéki jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) közölte:

 a koalíció által beterjesztett bevándorlási korlátozások nem elegendőek. Alexander Throm, a párt képviselője szerint az intézkedéscsomag „igen kevéssé hatékony”.

A Pro Asyl nevű menekültvédő szervezet elítélte a törvénycsomagot, mondván, hogy „növelni fogja a hajléktalanságot és a szűkölködést azok körében, akik védelmet várnak” Németországban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában