Orosz kézre került egy német Leopard 2 harckocsi – frissül

957. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Leopard 2 tank

Forrás: NurPhoto / AFP

Fotó: Jakub Porzycki

Cikkünk frissül

Orosz kézre került egy német Leopard 2 harckocsi 

Az orosz hadiipar legnagyobb vállalata, az Uralvagonzavod, bejelentette, hogy sikerült megszereznie egy eredetileg Ukrajnának szánt, szinte sértetlen állapotú német Leopard 2 harckocsit.

Az orosz mérnökök most a tank minden részletét alaposan átvizsgálják

– számolt be a Bulgarianmilitary.com.

Az Uralvagonzavod szeptember 30-án közzétett egy videót, amelyen a tank éjszakai szállítása látható. A felvételeken egy rendkívül jó állapotú harckocsi látható, amely valószínűleg harc nélkül került orosz kézre.

 Leopard most emelőkön pihen, és szakembereink már elkezdték szétszedni, hogy minden részletét alaposan megvizsgálhassák

– nyilatkozta az Uralvagonzavod szóvivője.

Az orosz mérnökök különös figyelmet fordítanak a páncélzatra, a tűzvezető rendszerre és a fegyverzetre, hogy értékes információkat nyerjenek a nyugati haditechnika egyik legfejlettebb modelljéről. A Bulgarianmilitary szerint a fejlemény komoly aggodalmat válthat ki a NATO-tagállamokban, hiszen a Leopard 2 jelenleg a világ egyik legmodernebb harckocsija. Most pedig az orosz szakértők közvetlen hozzáférést kapnak a nyugati haditechnika csúcsához.

Az elemzők szerint ez a helyzet jelentős előnyt biztosíthat az orosz hadsereg számára a jövőbeni fejlesztések terén.

Érdemes megjegyezni, hogy ez nem az első eset, amikor nyugati haditechnika orosz kézre került. A háború során eddig mintegy 15 Leopard 2 tankot zsákmányoltak az orosz erők, míg az ukránok tízet visszaszereztek ellentámadásaik során – emlékeztet a Mandiner.

Kijev megmenekült múlt éjjel, minden támadó drónt megsemmisítettek

A Kijevi Városi Katonai Adminisztráció tájékoztatása szerint az ukrán légvédelmi rendszerek hatékonyan reagáltak, és

sikeresen semlegesítették az összes orosz drónt,

amelyet az ukrán főváros légterében vagy annak peremterületein észleltek múlt éjjel – számolt be az Ukrajinszka Pravda nyomán a Mandiner.

Szerhij Popko, a katonai adminisztráció vezetője elmondta, hogy az orosz drónok több hullámban és különböző irányokból próbáltak bejutni Kijev légterébe.

A városban három alkalommal rendeltek el légiriadót, amelyek együttesen több mint öt órán át tartottak.

Minden egyes orosz drónt, amelyet Kijev fölött és környékén észleltek, sikeresen megsemmisítettek a légvédelmi erők és rendszerek. A drónok pontos számát és típusát a légierő fogja nyilvánosságra hozni

 – tette hozzá Popko.

Továbbá hangsúlyozta, hogy az előzetes információk alapján az akciónak nem voltak áldozatai és anyagi kár sem keletkezett az ukrán oldalon.

Több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 5594-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6899-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában