Ország-világ

2021.06.30. 09:24

5 millió 486 ezer a beoltott, 52 az új fertőzött, elhunyt 1 beteg

A beoltottak száma 5 486 514 fő, közülük 4 916 927 fő már a második oltását is megkapta. 52 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 128 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 992 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 738 782 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 39 354 főre csökkent.

Békéscsaba, 2021. június 29. Földi Anikó fõnõvér beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 29-én. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

126 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 5 millió 449 ezren regisztráltak oltásra és 93 százalékuk már fel is vette azt – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az újraindítás következő fokozata 5,5 millió beoltottnál lép életbe.

A 12–15 éves korosztályban eddig 60 ezer gyermeket regisztráltak és 49 százalékuk már fel is vette az oltást.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna-oltás is elérhető.

Magyarország felajánlja a szomszédos országoknak, hogy júliustól a hazánkkal közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon. Ezzel hazánk tovább növeli a járvány elleni védettségét, és a magyar lakosság, valamint a külhoni magyarok védelme érdekében kiterjeszti a védettek körét közvetlenül a magyar határok mentén élőkre is.

5,5 millió beoltott elérését követően megszűnik a kötelező maszkhasználat és védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra menni.

A védettségi igazolvány használata ugyanakkor fennmarad a tömegrendezvények esetén, mint a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek, hiszen a vírus még itt van. Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra is letölthető, ezzel lehet a védettségi igazolványt kiváltani.

Magyarország miután elsőként vezette be a védettségi igazolványt és oltást igazoló applikációt, július elsejétől bevezeti az uniós védettségi igazolás bemutatásához szükséges fejlesztéseket is. Az angol–magyar kétnyelvű EU Covid-igazolás papíralapon és elektronikusan elérhető lesz, és az EU-n belüli utazásokat könnyíti meg az oltottak számára. Az igazolás egész EU-ra kiterjedő, teljes körű alkalmazása 2021. július 1-jén lép életbe. Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki. A részletekről hamarosan tájékoztatást adunk.

A kormány nemzeti konzultációt indít, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben.

Az elhunytakkal kapcsolatos információk ide kattintva érhetők el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában