tisztább környezet

2019.12.20. 15:00

A kormány nem tolerálja tovább az illegális hulladéklerakást

Nem tolerálja tovább a kormány az illegális hulladéklerakást, amelynek a bírságolás mellett például betétdíjak bevezetésével szabna gátat – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjújában.

Baktalórántháza, 2010. október 10. A rendõrség, polgárõrség és az erdészet munkatársai állnak egy illegális szemétlerakóhelyen, a Baktalórántháza és Vaja közötti erdei úton. Átfogó, falopások megelõzésére, visszaszorítására szolgáló ellenõrzést szervezett október 8-án a Nyírerdõ Zrt. rendõrökkel, polgárõrökkel, vadászokkal közösen. Az akcióban résztvevõk a Baktalórántháza környéki közutakon és erdõkben ellenõrizték a fát szállító jármûveket és személyeket. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

„Gyakorlatilag nincs Magyarországnak olyan szeglete, ahol ne lenne az árkokban, erdőszéleken hulladék. Ezt pedig nem tolerálnánk tovább. A magyar társadalom a kormánynak ezen a téren egyértelműen feladatot szab, ezért mi is feladatot szabunk mindenkinek, aki érintett: az önkormányzatoknak a saját területükön meg kell szüntetniük a hulladéklerakást, akár úgy is, hogy az ehhez szükséges forrás biztosításához megemelik a helyi adót” – jelentette ki a tárcavezető hozzátéve: büntetni kell tetten éréskor, de a bírságolás csak az egyik pillére a motivációnak.

A másik összetevő a gyerekkori nevelés, pozitív motivációként pedig a betétdíjak bevezetését említette.

„Én hajlanék erre minden csomagolóanyag kapcsán, és ez megkönnyítené a 2025-ös visszagyűjtési kötelezettség teljesítését is” – mondta Palkovics László.

A tárcavezető közölte azt is, hogy a kormány nyár óta nem ad ki új engedélyt külföldi szennyvíziszap behozatalára. Elmondta, a jövő év elején nyújtják be a kormánynak az energiastratégiát. A csomag egyik kiemelt területe az energiahatékony és megújuló távhőprogram, amelynek keretében zöldítik és versenyképesebbé teszik a távhőszektort. Ez magában foglalja az anyagukban nem hasznosítható hulladékok fokozottabb felhasználását a hőtermelésben – mutatott rá Palkovics László.

Szólt arról is, hogy nincs szükség új, nagy méretű hulladékhasznosító mű megépítésére, hiszen a jelenlegi országos égetőkapacitás és a prognosztizált keletkező hulladék mennyisége nagyjából megegyezik.

Palkovics László közölte azt is: semmi nem indokolja a Mátrai Erőmű bezárását, „ez egyáltalán nem reális opció”.

Borítókép: illegális szemétlerakóhely egy erdő mellett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában