Ország-világ

2020.10.21. 13:22

A svéd tanárok is tartanak attól, hogy lefejezhetik őket

Sokan gyászolják azt a francia tanárt, akit nemrégiben az utcán fejezett le gyilkosa, miután a férfi a tanórán Mohamed-karikatúrákat mutatott be. Hasonló támadástól félnek a pedagógusok Svédországban is, egyikük szerint csak az a kérdés, hogy mikor éri őket is hasonló támadás.

Brutálisan gyilkolták meg, a fejét vágták le egy francia tanárnak, Samuel Patynek nemrég. Az eset mindenkit sokkolt, köztük a svédországi tanárokat is, akik attól tartanak, hogy hasonló eset velük is megtörténhet – írja a V4NA hírügynökség.

Thousands of people attend a memorial march in homage to the history teacher beheaded last week by a teenage extremist.

Samuel Paty was beheaded on Friday by an 18-year-old Moscow-born Chechen refugee, who was later shot dead by police. More " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@business: https://t.co/N4V2qTxlIc pic.twitter.com/wPbOkTMNPB

Olof Linton azt nyilatkozta a svéd állami televíziónak (SVT), hogy a gyilkosság valójában a szólásszabadság elleni támadás volt, és bárhol megtörténhetett volna Európában – például Svédországban is. A Stockholmban tanító középiskolai tanár szerint

fel is kell készülni az ilyen támadásokra, mert már nem az a kérdés, hogy megtörténhet-e ilyen velük is, hanem hogy mikor.

Linton arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanároknak továbbra is a gyerekeket kell okosítani, így nem szabad meghajolniuk a szélsőséges ideológiák előtt.

Egy enköpingi középiskolában tanító nő szerint is fontos a szólásszabadságról beszélni az órákon. Charlotta Hemlin azt mondta,

a társadalom már így is egyre megosztottabb, így különösen fontos, hogy az órákon a kényes témákat is érintsék.

Mattias Axelsson, egy göteborgi középiskolai tanár pedig arról számolt be az SVT-nek, hogy francia kollégájának a meggyilkolása elszomorította és feldühítette.

A jelek szerint ráadásul nem tűnik alaptalannak a tanárok félelme Svédországban. A göteborgi pedagógusok szövetkezetének elnöke szerint az ottani iskolákban is mindennapos probléma az erőszak és kollégáik megfélemlítése. A speciális tanulócsoportokban például szinte mindennap megverik a diákok a tanárokat, vagy akár megharapják, megkarmolják őket.

Boråsban az iskolákban szintén jellemző az erőszakosság és a fenyegetés a diákok részéről a tanárok felé. Egy ottani tanár, Karl Hallerup szerint volt már alkalom kődobálásra is, és néhány esetben rendkívül komoly helyzet áll elő, ami akár súlyosabb is lehetett volna.

Våldsamt på Borås skolor – rektorer bär överfallslarm https://t.co/FRJnSh9X12 " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#svpol

A tanár szerint nagy problémát jelent ez a jelenség a tanárok munkakörnyezetére nézve. Ráadásul számos esetben a tanárok nem merik jelenteni az eseteket – vagy azért, mert attól félnek, hogy csak rosszabbodik a helyzet, vagy csak mert nem hiszik, hogy bármi is javulna a jelentéstől. A helyzet már odáig fajult Borås-ban, hogy több iskola igazgatója riasztót hord magánál támadás esetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában