Ország-világ

2020.08.03. 17:58

A svédek maguk sem tudják, hányan élnek az országukban

A svéd statisztikai hivatal maga jelezte, hogy nem tudja pontosan megmondani, hány ember van az országban, mivel felméréseik csak az adózó állampolgárokat regisztrálják, és nem számolnak az illegális bevándorlókkal.

A svéd statisztikai hivatal (SCB) jelentése szerint jelenleg mintegy 10,35 millió állampolgár él az országban, azonban ez a szám korántsem pontos, ahogy azt maga a szervezet is elismerte. Az SCB az adatait nem házalós népszámlálók, de nem is levelezés útján nyeri, hanem a svéd adóügynökség nyilvántartásából, ami tehát nem számol az országban tartózkodó, de adót nem fizető lakossággal – tájékoztat a V4NA Hírügynökség.

Marie Lidéus a hivatal statisztikai vezetője nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a népességi statisztikákban csak azok szerepelnek, akik kifejezetten regisztrált lakhellyel rendelkeznek, de a regiszterek nem mutatják azokat, akik nem.

A problémát az jelenti, hogy az országban egyre többen élnek a „társadalmon kívül”. Ők egyrészt azok a fiatalok, akik a szüleik lakcímén vannak bejelentve, de már elköltöztek, mert más városban tanulnak. Komolyabb mértékben torzítja a statisztikát az illegális migránsok száma. Jelenleg nem lehet tudni, hogy hányan tartózkodnak illegálisan az országban vagy esetleg több különböző név alatt. Januárban a rendőrség egy olyan bevándorlót fogott el, akit 10 különböző bűntény miatt köröztek, de nagyon nehezen tudták kézre keríteni, mert hét különböző személyazonossága volt bejegyezve.

A hatóságok jelenleg a személyes népszámlálásban gondolkodnak, mivel számos „érzékeny területen” rendkívül nehezen mérhető a lakosok száma. Az adóhivatal szerint mintegy 119 ezer ember van rossz lakcímre regisztrálva, és feltételezi, hogy ennél sokkal többen vannak, akik sehova sincsenek bejelentve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában