Ország-világ

2020.11.03. 19:39

Az Iszlám Állam jelentkezett a bécsi merénylet elkövetőjeként

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden a dzsiahdista szervezet szócsövének számító Aamák nevű „hírügynöksége” közleményében, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé.

Gépfegyveres rendõrök járõröznek Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután elõzõ este egy - vagy több- merénylõ lövöldözött a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. A támadásban eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek. A rendõrök lelõtték a terrortámadás egyik elkövetõjét, az albán gyökerekkel rendelkezõ, Bécsben született, húszéves Kujtim Fejzulait, aki az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgársággal is rendelkezett.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ronald Zak

A terrorszervezet szerint a támadást „a kalifátus egyik katonája” hajtotta végre késsel és lőfegyverekkel mielőtt a hatóságok végeztek volna vele.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított – albán gyökerekkel rendelkező – merénylő négy embert – köztük egy német nőt – ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

A Bécsben született támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Az osztrák belügyminisztérium szerint kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden este közölte, hogy vizsgálati őrizetbe helyezték a terrortámadással összefüggésben elfogott tizennégy gyanúsítottat.

A tárcavezető az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy „ez mutatja a rendőrség és ügyészség következetes és magalkuvást nem tűrő harcát országunkban (Ausztriában)”.

Az észak-macedón rendőrség időközben arról számolt be, hogy három személy akinek köze volt a terrortámadáshoz, osztrák-észak-macedón kettős állampolgár. Mindhárman Ausztriában születtek – tette hozzá a rendvédelmi hatóság, amely csak nevük kezdőbetűi alapján azonosította őket.

Kedd délután őrizetbe vettek két svájci állampolgárt Winterthurban a bécsi merénylettel összefüggésben. A hatóságok szerint kapcsolatban állhattak a lelőtt támadóval.

A 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Die Welt című német napilapnak kedden adott, Bécsben nyilvánosságra hozott interjújában az iszlamista hátterű merénylet nyomán az Európai Unió erőteljesebb fellépését követelte a politikai iszlámmal szemben.

„Elvárom, hogy a rosszul értelmezett tolerancia véget érjen” – jelentette ki Kurz.

Mint mondta, az uniónak a jövőben jóval nagyobb figyelmet kell fordítania a problémára.

A politikai iszlám ideológiája veszélyezteti a szabadságot és az európai életmódot

- húzta alá.

Kurz ezzel összefüggésben kiemelte, hogy Ausztria szigorú törvényekkel rendelkezik.

„Ugyanakkor ez a merénylet fővárosunk szívében azt mutatja, hogy ébernek és eltökéltnek kell lennünk” – tette hozzá.

Karl Nehammer a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elkövető lakásán lőszerdarabokat és egyéb bizonyítékokat foglaltak le, amelyeket még ki kell értékelni. Ugyanakkor már most világos utalások vannak arra, hogy közel állt az Iszlám Államhoz – tette hozzá a tárcavezető. Mint mondta, Fejzulai ilyen vonatkozású Facebook bejegyzést tett.

Franz Ruf, közbiztonságért felelős főigazgató szerint az elkövető ismeretségi és baráti köréből 14 embert vettek őrizetbe. Előzetes nyomozási eredmények szerint aktívan részt vehettek a terrortámadás előkészítésében.

Az osztrák kormány szerdán tart virtuális ülést, amelyen Nehammer ad majd helyzetértékelést.

Az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) csütörtökön ül össze, napirendjén pedig a kormány bécsi terrortámadással kapcsolatos nyilatkozata fog szerepelni – jelentette be Wolfgang Sobotka házelnök.

Az osztrák oktatási minisztérium egyébként közölte, hogy szerdától ismét folytatódik a rendes tantermi oktatás Bécsben. Kedden ugyanis a merénylet nyomán a hatóságok úgy döntöttek, hogy nem lesz kötelező a diákoknak iskolába menni. Ausztriában egyébként is a napokban állnak át ismét a távoktatásra a koronavírus-járvány miatt.

Borítókép: Gépfegyveres rendőrök járőröznek Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este egy – vagy több- merénylő lövöldözött a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában