válasz

2020.04.25. 18:55

Deutsch Tamás: minden tanult ember megértette, mit is mondott Donald Tusk

Budapest, 2019. július 5. Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselõje, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke sajtótájékoztatót tart a HISZEK Benned Sport Program soron következõ ütemérõl az Emberi Erõforrások Minisztériumának Sportért Felelõs Államtitkárságán 2019. július 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI / Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

Radislaw Sikorski lengyel néppárti EP-képviselő, volt külügyminiszter reagált Deutsch Tamásnak az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak címzett levelére, amelyben a Fidesz-KDNP bocsánatot követelt Orbán Viktor lenácizása miatt.

Sikorski levelét Magyarországon először a Népszava szellőztette meg, majd valamennyi liberális portál átvette a hírt.

Ebben a Fidesz-kritikus politikus azt írta: Tusk arra világított rá a Spiegelnek adott interjúban, hogy Carl Schmitt – szerinte a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan – a megosztás politikájának úttörője volt, de ez messze áll attól, hogy nácinak bélyegezzen valakit – írja a Magyar Nemzet.

Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon is harcolt a második világháborúban? – írta levelében Sikorski, aki legutóbb annak apropóján szerepelt a magyar sajtóban, hogy benne volt abban a Donald Tusk-féle videóban, amelyben a néppárti elnök akkor épp a vírushoz hasonlította Orbán Viktort.

Arról azonban a magyar liberális sajtó már elfelejtett beszámolni, hogy Deutsch Tamás válaszolt Sikorski levelére, és finoman helyre tette a lengyel ellenzéki politikust.

Ön tehet úgy, mintha nem értette volna azt, ami minden tanult ember számára világos volt – írta a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője azzal kapcsolatban, hogy Tusk nyilvánvalóan náci párhuzamot vont a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban.

A legfontosabb, hogy a néppárt erejét úgy növeljük az európai politikában, hogy közben egységesek maradunk – fogalmazott Deutsch, hozzátéve: amikor a megosztásról van szó, nem épp Donald Tusknak kellene -e elgondolkodnia a cselekedetein és nyilatkozatain?

A kereszténydemokrata pártokat sosem vezette sikerre, ha a baloldal elvárásaihoz akartak alkalmazkodni. Ha jól emlékszem, ez Lengyelországban sem működött – emlékeztette a lengyel ellenzéki politikus a Fidesz-alapító, azzal zárva sorait: a világjárvány lefolyását követően reméli, hogy sikerül visszaállítani az egymás tiszteletén alapuló együttműködést.

Sikorski személyeskedésével kapcsolatban ( a lengyel levelében érthetetlen módon azt is firtatta, hogy a Fidesz vezetői, illetve az ő nagyapjai melyik oldalon harcoltak a második világháborúban) Deutsch azt is megjegyezte: ő maga mindössze 22 éves volt, amikor 1988-ban részt vett a Fidesz, a kommunista éra első demokrácia-párti ifjúsági szervezetének megalapításában.

A családomban pedig a holokausztnak vannak áldozatai és túlélői is. Így remélem megérti, ha nincs végtelen türelmem, amikor valaki felelőtlen módon náci párhuzamokkal él – írta Deutsch Tamás.

Borítókép: Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke sajtótájékoztatót tart a HISZEK Benned Sport Program soron következő üteméről az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkárságán 2019. július 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában