távollétében

2020.10.20. 20:53

Életfogytiglanra ítélték Pierre Buyoya volt burundi elnököt az utódja meggyilkolásában játszott szerepéért

Korábban is kapcsolatba hozták a gyilkossággal, de ezt bizonyítékokkal nem támasztották alá.

Távollétében életfogytiglani börtönre ítélték Pierre Buyoya volt burundi elnököt a hivatali utódja, Melchior Ndadaye 1993-as meggyilkolásában játszott szerepéért – ismertették kedden a hírügynökségek az előző napi bírósági döntést.

Melchior Ndadayét, Burundi első demokratikusan megválasztott és első hutu elnökét az 1993 októberi államcsíny során ölték meg, amely háborút robbantott ki a tuszi kisebbség ellenőrizte hadsereg és a lázadó hutu csoportok között. A belviszályban 2006-ig háromszázezren haltak meg.

Pierre Buyoya 1987-ben a hadsereg támogatásával került az afrikai ország elnöki székébe, Melchior Ndadaye 1993-ban követte őt a tisztségben. Buyoya egy újabb államcsínynek köszönhetően 1996 és 2003 között ismét az közép-afrikai ország államfője lett, majd a hutu Domitien Ndayizeyének adta át a hatalmat a tanzániai Arushában 2000-ben aláírt békeszerződés értelmében.

Buyoyát „államfő elleni, az állam tekintélye elleni, valamint tömegmészárlást és pusztulást előidéző merénylet” címén ítélték el a legfelsőbb bíróság határozatának közzétett részlete szerint.

A 70 éves Pierre Buyoyát – az Afrikai Unió jelenlegi mali és Száhel-övezeti képviselőjét – korábban is kapcsolatba hozták a gyilkossággal, de ezt bizonyítékokkal nem támasztották alá.

A volt államfőhöz közel álló, 18 magasrangú katonai és polgári vezetőt ítéltek szintén életfogytiglani elzárásra, három másikat húszévi börtönre, Antoine Nduwayo volt ügyvivő miniszterelnököt pedig egyedüli vádlottként felmentettek.

A tárgyaláson csak öt vádlott – négy nyugalmazott magasrangú tuszi katonai vezető és egy aktív rendőrtábornok, Ildephonse Mushwabure – volt jelen.

A többiek, köztük Buyoya ellen 2018 novemberében nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, miután őrizetbe vették a négy volt magasrangú tuszi katonatisztet, akik a vád szerint Ndadaye gyilkosai között voltak.

Az ítéletet hétfőn hirdették ki a vádlottak és ügyvédeik távollétében, akiket nem értesítettek.

1998-ban tucatnyi katonát – köztük a legmagasabb rangú egy hadnagy volt – ítéltek el mint Ndadaye „kivégzőit”, de egyetlen magas rangú katonatiszt ellen sem emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában