vizsgálják a halálát

2019.06.18. 10:35

Eltemették Mohamed Murszi egyiptomi államfőt

Murszi osszul lett az ellene szóló egyik per előző napi tárgyalásán, majd kórházba szállítása közben halt meg.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Maya Alleruzzo

Murszi egyik ügyvédjének, Abdul-Munejm Abdul-Makszúdnak a közlése szerint Murszi halotti imáját a dél-kairói Tora börtönben mondták el, ahol korábban őrizték, majd egy nyugat-kairói temetőben helyezték végső nyugalomra. A megbuktatott államfő fia, Ahmed Murszi azt mondta, a hatóságok nem engedélyezték, hogy apját a család a szülőhelyén, az észak-egyiptomi Sarkíja tartományban temesse el.

A hétfői tárgyalás után az egyiptomi főügyész elrendelte a tárgyalási videofelvételek lefoglalását, és kihallgatnak mindenkit, aki jelen volt Murszi összeesésekor. A boncolás eredményéről szólva az állami média egy magát megnevezni nem akaró orvos szakértői forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a halál oka szívroham volt.

Mohamed Murszi, a hivatalából a hadsereg által eltávolított volt egyiptomi államfõ rácsok mögött
Fotó: Háled el-Fiki / MTI/EPA

A Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezet, amelynek Murszi is a tagja volt, s amelyet nem sokkal az ő megbuktatása után tiltottak be Egyiptomban, a honlapján megjelent közleményében „nyilvánvaló gyilkosságnak” nevezte Murszi halálát.

Mohamed Szudan, a Muszlim Testvériség egyik londoni vezetője szintén úgy vélte: Murszi halála „előre kitervelt emberölés” volt, ugyanis megtagadták tőle gyógyszereit és látogathatóságát, valamint alig lehetett tudni valamit egészségi állapotáról. Szudan hétfőn felszólította fel az embereket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a temetésen, illetve arra is biztatta őket, hogy világszerte tartsanak megmozdulásokat Egyiptom nagykövetségeinél.

A biztonsági szolgálat tagjai egy pokolgépes merénylet helyszínén 2016. november 4-én. Sajtóhírek szerint a Murszi perében részt vevő bíró volt a merénylet célpontja, a férfi nem sérült meg
Fotó: Namír Galal / MTI/EPA

 

A 2012-ben hatalomra lépő Mohamed Murszi, a Muszlim Testvériség egyik volt vezetője, Egyiptom demokratikusan megválasztott elnöke ellen többször hatalmas tömegek tüntettek, majd a hadsereg – Abdel-Fattáh esz-Szíszi akkori védelmi miniszter vezetésével – 2013-ban eltávolította őt tisztségéből, mert azzal vádolták, hogy támogatja az iszlamista mozgalmakat.

A megbuktatott elnök azóta börtönben volt, és több perben elítélték. Húszéves börtönbüntetését töltötte erőszakra való felbujtásért: az ítélet szerint Murszi erőszakos összecsapásokra buzdította híveit az ellene tüntető tömeggel szemben 2012 végén. A megbuktatott államfőre emellett egy 25 éves börtönbüntetést is kiszabtak bizalmas dokumentumok Katarnak történő kiszivárogtatása miatt.

Borítókép: 2012. július 13-i kép Mohamed Murszi akkori egyiptomi államfőről a kairói elnöki hivatalban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában