Ország-világ

2021.03.27. 09:48

Gyurcsányék az államcsőd ellenére adtak milliárdokat Bige Lászlónak

Több mint tízmilliárd forintnyi hitelt kapott Bige László, baloldali vörösbáró cége a Gyurcsány-kormánytól még 2009-ben, miközben azokban a hónapokban csak az IMF-hitel mentette meg az országot az államcsődtől. Tehát, miközben a magyar emberek túnyomó többségének csökkentette a kormány a fizetését, vagy éppen az utcára került, addig Bige Lászlónak úgy adott kölcsönt a baloldali kormány, hogy semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásáról, sőt a baloldal új Simicska Lajosa cégének még kezességet sem kellett adnia a pénzért cserébe. Budai Gyula, akkori elszámoltatási kormánybiztos az ügyben feljelentést is tett, mivel szerinte egyértelműen hűtlen kezelés történt.

Nyíregyháza, 2014. december 23. Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A büntetőeljárás alatt álló vörösbáró, a multimilliárdos Bige László látszólag váratlanul beszállt a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal kampányának finanszírozásába. Véletlenek azonban nincsenek: Bige abban reménykedik, hogy a baloldal esetleges győzelme után megúszhatja a felelősségre vonást, nyilvánvaló, hogy erre Gyurcsánytól ígéretet is kapott – írja az Origo.

A portál szerint

Bige szerepvállalása úgy derült ki, hogy Horn Gábor, Gyurcsány volt államtitkára a baloldal új Simicskájának Nyíregyháza melletti birtoka közelében karambolozott, amikor onnan távozott.

Ekkor árulták el, hogy Bige egy drága közvélemény-kutatást fizetett, amelyet a baloldali pártok vezetőinek prezentáltak.

Bár ez a kutatás is több tízmillió forintba került, nehezen hihető, hogy Bige pénzét csak erre használnák. A közel 100 milliárdos vagyonnal rendelkező Bige ugyanazt a szerepet akarja eljátszani, mint Simicska Lajos az előző választás előtt. Igazi vörösbáró, aki orn Gyula miniszterelnöksége alatt lett nagyon gazdag, Medgyessyt pedig csak „Péterkém”-nek szólította. Vagyonával szeret kérkedni: imádja a luxushelikoptereket.

Nagyon komoly állami pénzeket kapott

Bige László és Gyurcsány Ferenc szoros kapcsolatára világít rá egy 2008-09-es állami támogatási ügy is, amit érdemes alaposabban, részleteiben is megnézni. Ebben az ügyben büntetőfeljelentés is született.

A baloldali vörösbáró 2002-ben tette meg a legnagyobb lépést a leggazdagabbak közé kerülés felé. Ekkor sikerült megszereznie a Péti Nitrogénműveket (PNM).

Miután Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, az uniós támogatások miatt beindult a műtrágyaágazat. A Bige Holdingnak 2009-től gyártási monopóliuma volt, az országban nem maradt konkurens műtrágya-előállító. Mindennek köszönhetően elképesztően gazdag lett.

Bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd, 2012-ben pedig a 98 milliárd forintot.

A Gyurcsány-kormány 2008. december 20-án az 1086/2008. számú határozatában rögzítette, hogy a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül legfeljebb 56 millió eurónyi beruházási hitelt (akkori árfolyamon számolva 14,5 milliárd forint) nyújt a Bige László tulajdonában lévő Péti Nitrogénműveknek. A határozat értelmében a nitrogénműveknek a tőkeeösszeg két százalékának megfelelő kezességvállalási díjat kellett fizetnie. Mindezek mellett a magyar állam kezességet vállalt a hitel 80 százalékára, de cserébe jelzálogjogot kapott a nitrogénművek ingatlanaira és vagyonának egy részére. Az utóbbinak az ügy későbbi történéseinek a szempontjából van kiemelt jelentősége.

Suttyomban került a Gyurcsány-kormány elé Bige gigahitele

Budai Gyula, akkori elszámoltási kormánybiztos az Origónak arról beszélt, hogy ez a hitelügylet az állami részről azért is volt problémás, mivel

a vizsgálatok során nem derült ki, hogy ezt a hatalmas összeget miért is nyújtotta a Gyurcsány-kormány a cégnek.

Az iratokban többek között nem volt arra utaló kitétel, hogy ezért a pénzért milyen beruházásokat, vagy éppen munkahelyeket teremt majd a nitrogénművek.

Mindezeken felül azonban ennél sokkal súlyosabb gondok is voltak ezzel a gigahitellel – tette hozzá.

Kiderült, hogy a Gyurcsány-kormány három ülésen tárgyalt a hitelről. Formális előterjesztés azonban nem történt, így a támogatás részletes indokai nem ismertek – mondta Budai.

A kormány ülésein Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Gráf József felvetése alapján tárgyaltak erről, de teljes mértékben informálisan, tehát, a különféle kormányzati szakértők nem mondhatták el az észrevételeiket erről az egész ügyletről – tette hozzá.

Persze azért sem hivatalos formában került a kormány elé, mert akkor a nyilvánosság is értesülhetett volna erről a kormányzati tervről, és jól láthatóan ezt nem akarták a felek

– vélte a politikus.

Budai szerint önmagában már ez az eljárás azt mutatja, hogy Bige Lászlónak nagyon nagy lehetett a befolyása a kormányzati szereplőkre, hogy egy ilyen nagyságú állami hitel esetében többek között nem készültek komoly hatástanulmányok.

Az ország majdnem csődbe ment, de Bigének milliárdok jutottak

Az egész folyamat megértéséhez azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Gyurcsány-kormány 2008 végén fordult az államcsőd elkerülése érdekében a Nemzetközi Valutaalaphoz és az Európai Bizottsághoz. Eléggé visszás, hogy miközben az ország finanszírozása volt a kérdés, addig mindenféle feltétel nélkül biztosított ekkora hitelt egy magáncégnek a magyar kormány – vélte Budai.

Miközben a magyar embereket folyamatos megszorításokkal sújtotta a Gyurcsány-kabinet, addig Bige László mindenféle feltétel nélkül kapott milliárdokat.

Az országgyűlési képviselő szerint azonban még ennél is furcsább, ami ezt követően történt.

Figyelemreméltó, hogy az MFB igazgatósága 2009. január 21-én sürgősségi eljárást rendelt el a hitelnyújtással kapcsolatban, és egy nappal később döntött a hitel folyósításáról és feltételeiről.

Egy nappal később pedig a kormány úgy döntött, hogy a nitrogénműveknek mégsem kell semmilyen fedezetet nem kell vállalnia a hitelért.

Budai Gyula szerint az utóbbi fejlemény teljesen elképesztő, mivel ha egy bank egy magánszemélynek hitelt ad, akkor legalább a hitel összegének a kétszerese a fedezet. Senki semmilyen magyarázattal nem szolgált arra, hogy miért kellett a fedezetet törölni az állami hitelmegállapodásból – tette hozzá.

„Hűtlen kezelés valósult meg”

Az ügyben az Európai Bizottság is lépett, és vizsgálata megállapította, hogy a hitel betudható állami támogatásnak, amit az uniós jog egyébként tilt. Éppen ezért az előbb felsorolt cselekmények miatt tettem még 2011. július 8-án feljelentést az egész eljárással kapcsolatban az ügyészségen – mondta Budai. Szerinte érthetetlen, hogy a hatóságoknak miért kellett megszűntetni a nyomozást, mivel egyértelműen hűtlen kezelés valósult meg.

Budai arról is beszélt, hogy miután feljelentést tett, Bige László megkereste őt. Mindez egyáltalán nem volt szokatlan azokban a hónapokban, mert több feljelentettel, így Gyárfás Tamással is találkozott.

Bige László a találkozón megpróbálta a saját felelősségét teljesen elkenni, és mindenért Gyurcsányt és Bajnait hibáztatta.

Budai szerint Bige magyarázata meglehetősen életszerűtlen volt, mivel ha a milliárdos vörösbáró nem lobbizott volna a hitel érdekében a kormánynál, akkor az nem is került volna elő az üléseken. Persze Bigéről többet nem is hallottam, miután az ügyészség vádemelés nélkül lezárta az ügyet – zárta Budai.

Borítókép: Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában