Ostrom alatt áll Európa

2021.11.14. 23:26

Hadgyakorlatot tart Lettország a Fehéroroszországgal közös határán

Előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett Lettország a hétvégén Fehéroroszországgal közös határszakaszának délkeleti részén.

Artis Pabriks lett védelmi miniszter a balti állam közszolgálati televíziójának nyilatkozva vasárnap elmondta, hogy a The Decisive Point (Döntő pillanat) fedőnevű manőveren nagyjából háromezer hivatásos katona és önkéntes vesz részt.

„Utasítást adtam hadgyakorlat végrehajtására a latgalei régióban, hogy fehérorosz kollégáink, ha egyáltalán lehet így nevezni őket, tudják, mindez nem véletlenszerűen történik” – hangsúlyozta Pabriks.

A tárcavezető egyben nem zárta ki az észak-atlanti szerződés 4. cikkelyének alkalmazását a migrációs válsággal összefüggésben, miszerint a megállapodásban részes felek tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyi­kük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A rigai védelmi tárca szóvivőjének közleménye szerint a december 12-ig tartó manőveren a különböző alakulatok és parancsnoki struktúrák közti nagyszabású együttműködést, illetve a logisztikai teendők összehangolását és a csapatmozgást fogják gyakorolni. Az illetékes a Leta lett hírügynökségnek elmondta, hogy a manőverről értesítették az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), amelynek tagjai közt ott van Oroszország és Fehéroroszország is.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. Augusztus 10. óta a lett határőrség 2273 illegális határátlépést hiúsított meg, és 414 embert vett őrizetbe. A rigai vezetés rendkívüli állapotot vezetett be augusztus 11-én a határtérségben, amit november 10-én 2022. február 10-i hatállyal meghosszabbítottak.

A múlt hét óta a helyzet jelentősen elmérgesedett az érintett államok határán. A fehérorosz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben, miközben a hőmérséklet a fagypont körüli értékre csökkent. Az utóbbi napokban ismételten megpróbáltak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsok határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában