Ország-világ

2020.10.07. 11:09

Müller Cecília: nagyon nagy rizikótényező a szívbetegség (videó)

Megtartotta szerdai sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs.

Müller Cecília országos tisztifõorvos (k) beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Mellette Kiss Róbert rendõr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa (b) és Gál Kristóf rendõr alezredes, az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) szóvivõje. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertõzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezõek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertõzöttek számának. A 964 aktív fertõzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idõs, krónikus betegségben szenvedõ ember halt meg.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nagyon nagy rizikótényező a szívbetegség

Müller Cecília arról beszélt, hogy az elmúlt 24 órában meghaltak életkora nagyon széles időskálán mozogtak. A többség szív- és érrendszeri betegségben szenvedtek. Egy 21 éves fiatal nő is meghalt, de neki is volt súlyos betegsége. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy egyre többen halnak meg – idézi az Origo.

A járvány második hulláma zajlik

656 fő van kórházban és 41-en vannak lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília.

A járvány második hulláma zajlik – tette hozzá.

Az eddig meghaltak átlagéletkora 76,4 év volt

Müller Cecília az elhunytak kapcsán közölte, hogy már a 36. héttől emelkedni kezdett a számuk, és a 40. héten már több mint 70-en haltak meg. Az elhunytak átlagéletkora 76,4 év. Az összes fertőzöttre jutó arányszám 2,6 százalék.

Az elhunytak legnagyobb része a közép-magyarországi régióból került ki

A meghaltak legnagyobb része a közép-magyarországi régióból került ki. Ki lehet jelenteni, hogy nem egy egyszerű náthával állunk szemben, így minden szabályt be kell tartani minden korosztályban – mondta Müller Cecília.

52 áldozatnál nem volt semmilyen társbetegség

„A meghaltak átlagéletkora egyértelműen csökken” – mondta még Müller Cecília, hozzátéve, 52 elhunytnál nem volt semmilyen társbetegség.

Müller Cecília elmondta, hogy nyáron – júliusban – még volt egy rövid időszak, amikor több halott volt a vártnál, de ennek oka nagy valószínűséggel a hőhullám volt.

69 esetben léptek fel a rendőrök

Az elmúlt 24 órában 69 rendőri intézkedés volt a védelmi szabályok megszegése miatt – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Nincs nagy várakozási idő a határokon

A rendőrség továbbra is ellenőrzi a hatósági házi karanténokat, jelenleg több mint 20 ezer van érvényben. A határokon kisebb várakozási idő van csak – mondta Kiss Róbert.

Nagy kapacitású labor kezdhet működésbe

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy újabb laborok kapcsolódhatnak be a tesztelésbe. Folyamatban van egy nagy kapacitású labor bevonása is – tette hozzá.

Őket is ellenőrzik

Azoknál lehetnek súlyosabb későbbi szövődmények, akik nagyon súlyos válfaján estek át a koronavírusnak – mondta Müller Cecília. Őket értelemszerűen ellenőrzik. A betegség súlyos válfaján átesettek 10 százaléka fáradtságra panaszkodott.

Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos (k) beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Mellette Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa (b) és Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában