Járvány

2020.06.17. 10:48

Operatív törzs: ilyen világjárvány százévente egyszer fordul elő (videó)

Az operatív törzs napi tájékoztatói egyelőre véget érnek, de ha a járványügyi helyzet indokolja, újraindulnak – mondta Gál Kristóf rendőrségi szóvivő a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Forrás: M1 / Youtube

Lakatos Tibor a sajtótájékoztató elején arról beszélt, hogy az operatív törzs 2020 januárjában kezdte meg a tevékenységét, és mindennap működött az ügyeleti központ. 3647 személyt kutatott fel a rendőrség a betegségekhez kapcsolódóan. Egy grafikus térinformatikai rendszert működtettek, ebbe a hatósági házi karantén adatai is bekerültek, ebből is tudtak következtetéseket levonni.

Lakatos Tibor elmondta, hogy 187 654 hívás érkezett a működő zöld számra az ügyeleti központba. Naponta átlagosan kétezer hívást kezeltek, és 700 e-mail üzenetre válaszoltak.

Az ügyeleti központban közel 14 ezer ügyben jártak el

Lakatos Tibor közlése szerint figyelemmel kísérték az egészségügyi védőeszközök nagyságát és a tartalékokat. A készletnyilvántartás, a betegség adatai, a kórházi ágyak foglaltsága és lélegeztető gépek száma mellett a felajánlásokat is rögzítették. Június 16-ig 385 felajánlás érkezett, főleg egyéni védőeszközök és szolgáltatások. Az önkéntes adományokat az ÁEK központjában osztották szét. Az ügyeleti központban közel 14 ezer ügyben jártak el, így naponta több mint 100 ügyben jártak el – tette hozzá. Több mint 100 alkalommal álltak a sajtó rendelkezésére.

Lakatos Tibor megköszönte az ügyeleti központ eddigi tevékenységét az ott dolgozóknak. Megköszönte a nézők figyelmét is, és békés vírusmentes nyarat kívánt.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Origo tudósítása szerint arról beszélt, hogy a járványügyi mutatók lehetővé tették azokat a lazításokat, amiket már mindannyian élvezünk.

Mára a gyógyultak száma a triplája az aktív fertőzötteknek

– tette hozzá. Müller Cecília kifejtette: már több mint 242 ezer laboratóriumi vizsgálatot végeztek el.

Arról is beszélt, hogy

a legtöbb aktív fertőzött továbbra is Budapesten van,

majd Zala és Fejér megye következik. Budapesten 340 fő halt meg a járvány miatt – mondta az országos tisztifőorvos.

Jellemzően az idős, krónikus betegségben szenvedők haltak meg a járványban. Alapbetegség nélkül 24 fő halt meg – mondta az országos tisztifőorvos. Valamennyi hazai fertőzött 45 százaléka az idős korosztályból került ki – ismertette Müller Cecília. Hozzátette: 30 év alatti korosztályban egyetlen haláleset sem volt. 100 ezer főre 41 megbetegedés jutott. 100 ezer lakosra viszonyítva 5,8-an haltak meg a koronavírus-járványban.

A járvány időtartama alatt összessen 93 importált eset volt. Ausztriából 33-an érkeztek betegen az országba

- tájékoztatott Müller Cecília, megjegyezve, hogy ezek az esetek nem teszik ki a két százalékot.

Az országos tisztifőorvos ezt követően felidézte a járvány eddigi időszakát.

„Még tavaly december 31-én érkezett a hír, hogy valami zajlik Vuhanban, és azért figyeltünk fel erre, mert a SARS és a MERS járvány idején is találkoztak Kínával az epidemiológusok” – mondta Müller Cecília.

„Akkor még nem gondoltuk, hogy egy világjárvány kezd kibontakozni”

- tette hozzá. „Nem sokkal később kiderült, hogy emberről emberre is tud terjedni a vírus” – emlékeztetett a tisztifőorvos.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy Magyarországon nagyon korán bevezették azokat a korlátozó intézkedéseket, amik lehetővé tették a járvány lassú terjedését. Kitért rá, hogy a kevés esetszám annak köszönhető, hogy a lakosság a járványügyi szakemberekre hallgatott. „Áprilisban látszott, hogy zárt közösségekben nagyon gyorsan terjed a járvány” – idézte fel a történteket Müller Cecília.

Nálunk nem volt látványos csúcsa a járványnak

Májusban a napi új esetek száma csak 11 és 79 között változott, az esetek száma csak 44 százaléka volt az április eseteknek. Nálunk nem volt látványos csúcsa a járványnak, de áprilisban is látszott, hogy lefelé indul a megbetegedések száma – mondta Müller Cecília. A területi különbségek nagyon látványosak voltak, Budapest, Komárom-Esztergom és Zala megye volt a leginkább érintett.

Ilyen pandémia 100-150 évente egyszer van, és még most is zajlik. A vírus jelen van, és a higiéniés szabályokat továbbra is fenn kell tartani

- mondta Müller Cecília. Mindnyájunk közös eredménye, hogy sikerült kezelhető szinten tartani a járványt. Az országos tisztifőorvos végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a védekezésben.

Mostantól a román állampolgárok is korlátozások nélkül léphetnek be

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy június 17-től Magyarországra román állampolgárok beléphetnek korlátozások nélkül, és ugyanez igaz fordított irányba is. Így már nyolc olyan ország van, ahonnan beléphetnek korlátozások nélkül Magyarországra az állampolgárok – ismertette.

Kiss Róbert elmondta, hogy a veszélyhelyzet alatt a rendőrség folyamatosan elemezte a helyzetet. Még márciusban megkezdődött a hazai schengeni határok lezárása, és az ellenőrzés visszaállítása – emlékeztetett.

A hazai határokon több millió fő átléptetésében segített a rendőrség, és több százezer tehergépjárműnek segítettek – mondta el a rendőr alezredes.

Ilyen védelmi intézkedéseket vezettek be az elmúlt hónapokban

Kiss Róbert elmondta, hogy június 8-ával fejezte be a rendőrség a schengeni határok ellenőrzését. Szólt arról is, hogy a márciusban bevezetett kijárási korlátozásokat májustól kezdve szüntették meg. Védelmi intézkedés volt a védőtávolság betartásának a kötelezettsége, és a 65 év felettiek számára kialakított vásárlási sáv illetve a maszkok kötelező viselése a tömegközlekedési eszközökön.

A lakosság jelentős része betartotta a védelmi intézkedéseket, így sikeres volt a járvány elleni védekezés

- mondta Kiss Róbert. Közel 650 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karantént, és kevesebb mint egy százalékban volt szabálysértés.

A sajtótájékoztató végén Gál Kristóf köszönetet mondott a mémgyárosoknak is. „Kreativitásukkal jókedvre derítették, ezzel pedig tulajdonképpen segítették az operatív törzs munkáját” – fogalmazott. Megköszönte a stáb és a tájékoztató készítőinek segítségét is, úgy fogalmazott, egy valakiknek nem tud köszönetet mondani: a stylistoknak. „Részben azért sem, mert mi, rendőrök egyenruhát viselünk. Müller Cecília pedig – ezzel egy városi legendát is ledöntök – a tájékoztató ideje alatt saját ruhatárából öltözködött” – zárta szavait mosolyogva a szóvivő.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egyik korábbi sajtótájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában