Liberális módszerek

2020.11.10. 18:46

Lengyel EP-képviselő: a jogállamisági mechanizmus kínzóeszköz az EU kezében

A jogállamisági mechanizmussal akarja kínozni a nem liberális értékrendet képviselő tagállamait az Európai Unió – mutatott rá Zdzislaw Krasnodebski lengyel európai parlamenti képviselő. A lengyel delegáció tagjai megerősítették, Lengyelország nyugodt szívvel vétóz majd meg bármilyen javaslatot, amely az EU jogállamiság-koncepcióját összekötné a kifizetésekkel.

Member of European Parliament (MEP) Zdzislaw Krasnodebski during meeting of Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs on Rule of Law in Poland at European Parliament headquarters in Brussels, Belgium on 06.11.2017 (Photo by Wiktor Dabkowski/Avalon/NurPhoto)

Forrás: NurPhoto / AFP

Fotó: Wiktor Dabkowski

„Titokban a brüsszeli irodákban, a járványhelyzet leple alatt” próbálják a brüsszeli bürokraták átvinni, hogy a jogállamisági mechanizmus bekerüljön a 2021-27-es költségvetésbe, abban bízva, hogy a tagállamok nem merik majd megvétózni, fogalmazott Jacek Saryusz-Wolski, a lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselője a V4NA hírügynökség beszámolója szerint.

A politikus rámutatott, bár a mechanizmus elfogadásához elegendő minősített többséget szereznie az Európai Tanácsban és egyszerű többséget az Európai Parlamentben, ez csak annyit jelent, hogy bekerül a hétéves pénzügyi tervezetbe, amelyet ettől függetlenül csak egyhangúlag lehet elfogadni.

„Lengyelország és Magyarország már jelezte vétózási szándékát, tehát egyhangúságról nem beszélhetünk”

- fogalmazott.

Nasi niemieccy przyjaciele już nie przebierają w słowach. Prof. Daniel Thym z uniw. w Konstacji stwierdził w " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@derspiegel ,że mechanizm praworządności będzie mógł być stosowany jako „Daumenschrauben” – narzędzie tortur. Czekamy jeszcze tylko na straszenie wyrywaniem paznokci...

— ZdzisławKrasnodębski (@ZdzKrasnodebski) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">November 9, 2020

A lengyel európai parlamenti delegáció egy másik tagja, Zdzislaw Krasnodebski is megszólalt a kérdésben Twitter-oldalán, reagálva a Konstanzi Egyetem professzora, Daniel Thym gondolataira, aki kínzóeszközhöz hasonlította a jogállamisági mechanizmust. Krasnodebski úgy fogalmazott: „Német barátaink végre nem félnek felszólalni.” A politikus elmondta, hogy valóban kínzási szándék állhat a mechanizmus mögött, és jelezte, hogy már csak a fenyegetések hiányoznak hozzá. „Az hiányzik, hogy a körmeink kitépésével fenyegessenek. Aztán jöhet a lövöldözés. Végül is ezek mind hagyományos német módszerek a lengyel nemzeti érzelmek eltiprására” – szögezte le.

Borítóképünkön Zdzislaw Krasnodebski

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában