Ország-világ

2020.08.11. 11:23

Putyin bejelentette az első orosz vakcina bejegyzését

Az orosz államfő szerint az oltóanyag tartós immunitást alakít ki a szervezetben. Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

6204572 25.03.2020 A man wearing a protecting face mask watches a TV broadcast as Russian President Vladimir Putin addresses the nation on the ongoing situation with the coronavirus disease in Simferopol, Crimea, Russia. Sputnik

Forrás: Sputnik / AFP

Fotó: Sputnik via AFP

Vlagyimir Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot a SARS-CoV-2 koronavírus ellen.

Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben, „és minden szükséges ellenőrzésen átment”.

Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

„Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát” – mondta, hozzátéve, hogy az oltást önkéntes alapon fogják elvégezni Oroszországban.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyag, amelyet a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztett ki, magas antitesttitert alakított ki az önkéntesekben, akik közül senkinél sem alakult ki „súlyos immunizálási komplikáció”. Az orosz szaktárca szerint

a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat.

Elsőként az egészégügyi dolgozókat és a tanárokat fogják beoltani. Forgalomba a készítmény 2021. január 1-jétől kerül.

Így működik a vakcina

Alekszandr Gincburg akadémikus, a Gamelaja Intézet vezetője korábban elmondta, hogy az első orosz oltóanyag vektorvakcina, amely olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét. Az adenovírust (közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírust) az eljárás során olyan „tartályként” használják fel, amely a koronavírusgént a sejthez szállítja, ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon „megismerteti” az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Az ilyen típusú készítményeket nevezik vektorvakcinának.

Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullákról Moszkvában
Fotó: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium

A WHO egyeztet a vakcina elfogadásának lehetőségéről

Egyeztet az Egészségügyi Világszervezet az orosz hatóságokkal arról, hogyan tudná a szervezet is elfogadni az Oroszországban már bejegyzett, az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz vakcinát – közölte kedden a WHO szóvivője.

A vakcinát fejlesztő orosz intézet eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem mértékadó tudományos folyóiratokban.

„Szoros kapcsolatban vagyunk az orosz egészségügyi hatóságokkal, és vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a WHO hogyan fogadhatná el minősített vakcinaként az orosz fejlesztést” – emelte ki Tarik Jasarevic WHO-szóvivő genfi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: bármilyen oltóanyag elfogadásának feltétele, hogy a legszigorúbban áttekintsék és megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát.

Ez a helyzet most Oroszországban

A kedden közölt hivatalos adatok szerint Oroszországban április 23. óta először csökkent 5 ezer alá, 4945-re a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. A fertőzések száma ezzel 897 599-re emelkedett, ami 0,6 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 28,4 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 094 565), Brazília (3 057 470) és India (2 268 675) után.

Az aktív esetek száma 1679-cel 179 293-ra csökkent. A halálozások száma 130-cel 15 131-re, a gyógyultaké pedig 6494-gyel 703 175-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 31 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 177 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 239 495 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában