háború

2019.08.05. 13:45

Sok áldozatot követelt egy légicsapás Líbiában

Legalább negyvenhárman életüket vesztették a dél-líbiai Murzuk települése ellen intézett légicsapásban – közölték helyi lakosok és tisztségviselők hétfőn.

A Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) megerősítette, hogy vasárnap légicsapást mért a településre, ugyanakkor cáfolta, hogy civileket bombáztak volna.

Az LNA szerint „csádi ellenzéki fegyveresekre” mértek csapást. Haftar erői a kifejezés alatt általában a Tebu törzshöz tartozó harcosokat értenek, akik fegyveres harcot folytatnak az LNA-val szemben a térségben.

Mohamed Omar, a murzuki önkormányzati tanács tagja a Reuters hírügynökségnek telefonon elmondta: „A bombázásban 43-an meghaltak és 51-en megsebesültek”. Hozzáfűzte: ez még csak egy előzetes összesítés az áldozatokról.

A Haftar erőivel fegyveres konfliktust vívó, tripoli székhelyű nemzeti egységkormány szintén úgy tudja, hogy többtucatnyi ember vesztette életét, illetve sebesült meg a légi támadásban.

Az LNA év elején foglalta el Murzukot offenzívája részeként, hogy ellenőrzés alá vonja az olajban gazdag déli térségeket. Később azonban kivonult a településről, hogy az így felszabadult erőket Tripoli ostromára fordíthassa.

Haftar április 4-én indította meg csapatait az egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában