Járvány

2020.05.18. 13:06

Svédország teljesen elszigetelődött Európától

A járvány kezdetén az ország a nyájimmunitás-modellt választotta, ezért most a legtöbb szomszédos ország zárva tartja az országgal közös határait.

Svédország a legtöbb európai országtól teljesen eltérő módon kezelte a koronavírus járványt. Az ország nem akart karantént bevezetni, ám most úgy tűnik, mégis teljesen elszigetelte magát Európától. A környező államok ugyanis lassan újranyitják határaikat, azonban a svédekkel közös szakaszt egyelőre a legtöbb ország zárva tartja – írja a V4NA Hírügynökség.

A járvány kezdetén az országoknak mérlegelniük kellett, hogy milyen mértékű korlátozásokat szeretnének bevezetni annak érdekében, hogy biztosítsák az állampolgárok biztonságát, és mégse döntsék be a gazdaságukat. Svédország úgy döntött, hogy el akarja kerülni a karantént és a nyájimmunitás-modellt kívánja alkalmazni, azonban ahogy azt megírtuk, ezért nagy árat fizetett. A svéd járványhelyzet miatt pedig a legtöbb szomszédos ország zárva tartja az országgal közös határait.

A finn belügyminiszter pénteken jelentette be, hogy Norvégia, Dánia és Izland is stabilizálta már a járványhelyzetet, azonban a svédek helyzete kifejezetten aggasztó. Csütörtökön például világszinten Svédországban volt a legmagasabb az egy főre eső napi halálozási arány. Éppen emiatt Finnország a dán modellt követve a norvég és német területekről beérkezőknek lehetővé teszi a határátlépést, azonban a svéd határt továbbra is zárva tartja.

Dánia szintén fenntartja a határzárat svéd szomszédjával, az intézkedést egy nappal Finnország előtt jelentette be a dán kormány. Lengyelországgal együtt most készülnek csatlakozni az úgynevezett „Balti buborékba”, mely a balti államok, Lettország, Észtország és Litvánia kölcsönös határátjárását biztosítja és fokozatosan nyit az unió többi tagállama felé. A litván miniszterelnök elmondta, hogy a balti-térség enyhítései nagyszerűen mutatják egész Európának, hogy a régió helyesen kezelte a koronavírus-járványt. Svédországot természetesen ebbe a korlátozásmentes zónába sem hívták meg.

Norvégia ráadásul egy lépéssel még tovább is ment, és a katonai rendőrséget vezényelte ki a norvég-svéd határra, hogy biztosítsa, egy svéd sem hagyja el az országot. Svédország tehát lehet hogy az elszigetelődést akarta elkerülni, de pont ezzel szigetelődött el egész Európától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában