Ország-világ

2020.11.02. 21:05

Terrortámadás egy bécsi zsinagógánál, többen meghaltak (videó)

Ismeretlen fegyveresek Kalasnyikov-gépfegyverrel terrortámadást intéztek a Schwedenplatz közelében lévő Seitenstettengasse utcán található zsinagóga ellen. A rendőrség lezárta a környéket, az oe24.TV televízió jelentése szerint az egyik támadó egy robbanószerkezettel felrobbantotta magát. Egy másikat állítólag őrizetbe vettek, zajlik a hajtóvadászat a tettesek ellen. Rendőrségi források szerint hat helyen folyt lövöldözés, a terroristák több helyszínen túszokat is ejtettek. Négy támadót a rendőrök már elfogtak.

Rendőrök megmotoznak egy embert, miután lövöldözés volt a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

Legalább egy feltételezett elkövető továbbra is szökésben van a hétfő esti bécsi terrortámadást követően – jelentette be késő éjszakai sajtótájékoztatóján az osztrák belügyminiszter. A civil halálos áldozatok száma közben kettőre nőtt.

Karl Nehammer arról számolt be, hogy két halottról tudni, akik közül az egyik egy támadó, a másik egy járókelő, illetve többen súlyosan megsebesültek.

Nem sokkal ezt követően azonban Michael Ludwig, a főváros polgármestere közölte, hogy időközben életét vesztette egy második civil áldozat is.

Nehammer arra kérte Bécs lakosait, hogy lehetőleg maradjanak otthon és mindenképp kerüljék a belvárost. Hozzátette, hogy több városrészt lezártak, és kedden az iskola sem lesz kötelező. Megerősítik az ország határainak ellenőrzését is.

„Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára” – fogalmazott.

A belügyminiszter reggel 6 órakor újabb sajtóértekezletet fog tartani, amelyen beszámol a legfrissebb fejleményekről.

A híradásokban kiemelték, hogy most éjféltől egy hónapra bezártak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

Az oe24.TV jelentése szerint hétfőn este röviddel 20 óra után ismeretlen fegyveresek kalasnyikovval terrortámadást intéztek a Schwedenplatz közelében lévő Seitenstettengasse utcán található zsinagóga ellen. Az épületet őrző egyik rendőr életveszélyesen megsebesítették. A televízió képein az emberek pánikban menekültek, bezárkóztak a környékbeli vendéglőkbe. Az osztrák zsinagóga vezetője úgy nyilatkozott: nem egyértelmű, hogy a zsinagóga volt-e a célpont írja Magyar Nemzet.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Twitteren azt írta:

Örülünk, hogy a rendőreink el tudták fogni az elkövetőket. Soha nem engedjük, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket, határozottan és minden eszközzel harcolni fogunk az effajta támadások ellen (...) az osztrák rendőrség határozott lépéseket fog tenni a szörnyű terrortámadás elkövetői ellen.

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével, aki visszataszító terrortámadásnak nevezte a történteket.

Kurz arról tájékoztatott, hogy

a hadsereg veszi át több helyszín védelmét Bécsben, hogy a rendőrség a terrorellenes műveletekre összpontosíthasson.

Korábban Karl Nehammer osztrák belügyminiszter is terrortámadásként utalt az eseményekre.

A miniszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva először azt közölte, hogy lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek.

A belügyminiszter szerint több elkövető lehetett. Felszólította az embereket, hogy maradjanak otthonaikban.

Ha egy éjszakai szórakozóhelyen vannak, maradjanak annak belső helyiségeiben

hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan.

Rendőrök egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án
Fotó: Christian Bruna / MTI/EPA

Sajtójelentések szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette.

A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre. Más felvételeken több vadul lövöldöző férfit lehet látni az osztrák főváros utcáin. Az egyik videón látni lehet, hogy egy embert valószínűleg egy rendőrt találat ért.

Osztrák hírbeszámolók szerint 15 sérültet ápolnak kórházban, közülük hét állapota súlyos.

Egyelőre csak egy rendőr és egy járókelő halálát erősítették meg. Más jelentések szerint több halott és sebesült is lehetséges. Az oe24 televízió képein látni, hogy egy rendőr életét vesztette.

Túszakció a Mariahilfestrassén

A rendőrség lezárta a környéket, az oe24.TV televízió jelentése szerint az egyik támadó egy robbanó szerkezettel felrobbantotta magát. A fegyveresek közül a rendőrség már négyet elfogott. A támadók mind ugyanolyan fehér uniformist viseltek, ami szervezett merényletre utal. A hatóságok a már elfogott támadókat levetkőztették.

A Mariahilfestrassén a támadók több túszt ejtettek foglyul, Twitter-beszámolók szerint a fegyveresek része egy hotelban vagy egy étteremben zárkózott el több emberrel. Még zajlik a túszakció, a rendőrség tájékoztatása szerint hat különböző helyszínen folyt lövöldözés Bécs belvárosában.

Már a különleges bevetési egységek is a helyszínen vannak, a bécsi operánál a járókelőket a földre fektették és átvizsgálták őket.

A lakosságtól azt kérték, ne hagyják el otthonaikat, és ne posztoljanak a közösségi médiában meg nem erősített információkat, illetve fotókat és videókat.

Rendőrök és tűzoltók egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án
Fotó: Christian Bruna / MTI/EPA

A nagyszabású rendőrségi művelet továbbra is folyamatban van.

Hírügynökségi források már legkevesebb hét halottról cikkeznek.

A Kronen Zeitung úgy értesült, hogy a támadás a Seitenstettengasse utcában történt. A közeli Schwedenplatzon lövések is eldördültek. A lap szerint egy őrszolgálatot ellátó rendőr életveszélyesen megsebesült.

Rendőrségi források szerint több támadó van, az Akakiko étteremben pedig túszokat ejtettek a terroristák.

Magyar nyelven is kommunikálta a veszélyt a rendőrség

A bécsi rendőrség a Twittwer fiókján magyar nyelven is figyelmeztetett a helyzetre, egyúttal arra kérve a közelben tartózkodó magyarokat, hogy ne osszanak meg a közösségi oldalakon felvételeket a lövöldözésről.

A Twitteren megjelent egy videó, ami állítólag a lövöldözés közelében készült. Ezen azt látni, hogy egy étterembe kommandósok mennek be, a vendégek pedig az asztalok alá bújnak.

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a gyáva tettet, illetve részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Csehország eközben bejelentette, hogy ellenőrzéseket rendelt el az Ausztriával közös határán.

Borítókép: rendőrök megmotoznak egy embert, miután lövöldözés volt a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában