nagy számú támadás

2019.05.10. 19:57

Több mint ötven jogvédőt öltek meg Kolumbiában az idén

Kolumbiában jelenleg feszült a helyzet a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet 2016-os békemegállapodása nyomán, amely véget vetett a több mint ötven éves konfliktusnak.

Április végéig 51 jogvédőt és aktivistát gyilkoltak meg Kolumbiában – közölte pénteken a világszervezet Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR).

A hivatal aggodalmát fejezte ki az emberi jogi aktivisták ellen irányuló nagy számú támadás miatt, rámutatva, hogy 2018-ban az OHCHR összesen 115 ilyen esetet regisztrált a latin-amerikai országban.

„Aggódunk, hogy ezek az erőszakos támadások fokozódni fognak az októberben esedékes helyhatósági választások közeledtével” – tette hozzá az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága.

A gondok egy részét az egykori gerillák társadalmi beilleszkedése okozza. Emellett egyre több ember menekül a szomszédos – gazdasági és politikai válság tépázta – Venezuelából Kolumbiába. Ráadásul továbbra is aktív Kolumbia utolsó gerillahadserege, a baloldali Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában