Járvány

2020.04.25. 17:11

Úgy tűnik, egyre több olasznak van elege az EU-ból

Egy friss felmérés szerint az olaszok 40 százaléka elhagyná az Európai Uniót és az Eurozónát. A felmérés megerősítette az alig egy hónapos közvélemény kutatást, mely szerint az olaszok 70 százaléka nem is bízik az unióban, ami valószínűsíthetően az EU járványhelyzet során mutatott közömbösségét tükrözi.

Nurses put on their Personal Protective Equipment (PPE) before starting to work on the preparation of the Intensive care unit in the new Covid-19 Hospital on March 29, 2020 in Verduno, near Alba, Northwestern Italy on the eve of its official opening, as part of the measures taken to fight against the spread of the novel coronavirus. - The hospital have seven beds of intensive care and fifty beds for patients infected by the COVID-19. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP)

Forrás: MARCO BERTORELLO / AFP

Fotó: AFP

A Termometro Politico által készített felmérés szerint az EU komoly presztízsveszteséget szenvedett, amikor közömbösen nézte az olasz járványhelyzet kibontakozását.

A friss felmérés szerint az olaszok 40 százaléka úgy gondolja, hogy szeretné elhagyni az uniót és az eurozónát is, 6,1 százalék szerint elég csak az uniót, 7,3 százalék szerint pedig elég csak az eurozónát elhagyni, míg 41,7 százalék szeretné megtartani tagságát mindkettőben. A maradék 4,9 százalék nem válaszolt a kérdésre – írja a V4NA.

A La Repubblica által készíttetett korábbi közvéleménykutatás azonban még nagyobb arányú bizalmatlanságot tükröz. Abban a megkérdezettek mintegy 70 százaléka nem bízik az Európai Unióban. Ebből 49 százalék kissé, míg 21 százalék egyáltalán nem érez bizalmat a térség iránt.

A Financial Times április eleji cikkében fel is teszi a kérdést, hogy vajon „Európa elveszíti-e Olaszországot?”

A megszólaltatott korábbi olasz miniszter, jelenlegi EP-képviselő Carlo Calenda úgy fogalmazott, hogy ez több komoly kérdést vet fel, hiszen pártja a leguniópártibbak közé tartozik, ám ennek ellenére számos képviselőtársa csalódott az EU hozzáállásában.

A politikus szerint képviselőtársai közül volt, aki úgy fogalmazott, hogy „Miért maradnánk az EU-ban? Hasztalan.”

Olaszországban eddig majdnem 190 ezer áldozata van a koronavírus-járványnak és több mint 25 500 halottja.

Borítókép: nővérek készülődnek munkához 2020 márciusában Verduno városában

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában