Hirdetés

2024.09.06. 14:20

6 dolog, amit nem tudtál a biztosítószekrényedről – Akár életmentő is lehet

A biztosítékokat rejtő szekrény általában a ház vagy lakás félreeső részében lapul, gyakran feledésbe merülve. A legtöbb ember számára ezért a felkeresése eszébe sem jut – egészen addig, amíg valami baj nem történik. Elég egy kiégett biztosíték, ami sötétségbe borítja otthonunkat, és azon kapjuk magunkat, hogy a doboz belsejében kutatunk a megoldás után.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Mivel ez bárkivel előfordulhat, nem árt legalább minimálisan tisztában lennünk azzal, hogy mit is tartalmaz ez a doboz, ami az otthonunk elektromos rendszerének egyik kritikus eleme. Ha van némi alapismeretünk, az akár életmentő is lehet.

Az alapvető működésük

Bár sokan nincsenek tisztában vele, a biztosítékok fő célja a túláram és a rövidzárlat elleni védelem. Ugyanis ha az elektromos rendszerben valamilyen hiba miatt túlterhelés vagy rövidzárlat következne be, az árthat az elektromos eszközeinknek, illetve akár lakástüzet vagy áramütést is okozhat. Ezért a biztosítékok egyfajta biztonsági kapuként hamarabb lekapcsolják otthonunk elektromos rendszerét.

A rövidzárlat egyik legveszélyesebb oka pedig az, amikor azt egy emberi test okozza, azaz megráz minket az áram. Mindezek ellen a különböző típusú biztosítékok, például a fi relé, védenek minket. A hiba elhárítása után pedig elegendő csak a biztosítékot kicserélni vagy visszakapcsolni, és újra megy minden, mint korábban.

A különböző típusok

Attól függően, hogy hol és hogyan használják őket, a biztosítékdobozoknak különböző típusai vannak. A lakossági biztosítékdobozok a legelterjedtebbek, amelyeket beltéri használatra terveztek lakóházakba és lakásokba. Emellett szintén elterjedtek az ipari biztosítékdobozok, amelyek sokkal nagyobb terheléssel működnek, és gyárak vagy nagy épületek számára készülnek. A kültéri biztosítékdobozok időjárásállóak, és jellemzően kültéri területeken használják őket, például kerti világításhoz vagy medenceberendezésekhez.

A szekrényben lévő biztosítékoknak is több típusa van. Ezeknek az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy milyen áramerősségre tervezték, azaz, hogy milyen érték felett old le. Emellett pedig vannak egyszer használatos – például leolvadó – és többször használatos – például lekapcsolós – verziók is.

Karbantartás és ellenőrzés: milyen gyakran és hogyan?

Az eszköz rendszeres karbantartásra és ellenőrzésre van szüksége a megfelelő működés biztosítása érdekében. Érdemes legalább háromévente minimum egyszer egy megbízható villanyszerelővel ellenőriztetni a biztosítékszekrényünket – de inkább gyakrabban, főleg, ha régebbi otthonban lakunk.

Ezen ellenőrzések során a villanyszerelő ellenőrzi az elhasználódás jeleit, például a megkopott vezetékeket, a korróziót vagy a laza csatlakozásokat, amelyek veszélyt jelenthetnek. Ami viszont fontos, hogy még egy esetleges hiba felismerése esetén se kezdjünk hozzá a biztosítószekrény javításához, ha nem rendelkezünk a kellő szakértelemmel, mert így komoly veszélynek tehetjük ki az otthonunkat és önmagunkat is.

Életmentők kritikus helyzetekben

Biztosítékszekrényünk további védelmi eszközökkel is rendelkezhet, amelyek akár az életünket is megmenthetik. Az egyik legfontosabb a fi relé, amely automatikusan lekapcsolja az áramot, ha egyensúlyhiányt észlel a feszültség alatt álló és a nullavezeték között. Ez gyakran akkor fordul elő, amikor megérintünk egy áram alatt lévő vezetéket, vagy az valami más miatt – például víz – rövidzárlatos lesz. A fi relé megakadályozhatja az áramütést, és létfontosságú olyan helyiségekben, ahol a víz és az áram keveredhet, például konyhákban és fürdőszobákban.

Helyes telepítés: biztonság és hatékonyság

Rendkívül fontos, hogy a telepítést hitelesített villanyszerelővel végeztessük el, aki ellenőrzi, hogy minden csatlakozás megfelelően erős legyen, a megfelelő típusú biztosítékokat használja, és gondoskodik arról, hogy a doboz megfelelően földelve legyen. Ha lehetséges, érdemes újrahasználható biztosítékokat alkalmazni, mert így a hiba elhárítása után nem kell a teljes biztosítékot cserélni, elég csak azt visszakapcsolni. Egy igényesen bekötött biztosítékszerkény a későbbi villanyszerelési munkák során is egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a javítást.

Jelzések és címkék

A biztosítószekrényünkben rengeteg jelzést és címkét láthatunk. Ezek közül a legtöbb a biztosítékok technikai paramétereire utal, amely leginkább a villanyszerelő  számára fontos. Azonban önmagunkon is segíthetünk, ha a beszerelésnél az egyes áramkörökhöz tartozó biztosítékokat feliratozzuk. Például dedikálhatunk címkéket a „konyha”, a „nappali” vagy a „medence” részére, amelyek segítenek gyorsan azonosítani, hogy melyik áramkörben van probléma, amikor valami baj van.

Ami a lényeg

A biztosítékdoboz több mint egy rejtett doboz otthonunkban – ez egy kritikus biztonsági eszköz, amely megfelelő karbantartás esetén megvédhet minket a különböző elektromos veszélyektől. A túlterhelések és rövidzárlatok megelőzésétől kezdve az áramütés elleni védelemig a biztosítékdoboz megértése és karbantartása alapvető fontosságú. A helyes telepítés és az egyértelmű címkézés mind segíthet a biztonságunk növelésében. Ne várjuk meg, hogy egy kiégett biztosíték emlékeztessen minket annak fontosságára – tegyünk róla, hogy a biztosítékszekrényünk hibátlan legyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában