Hirdetés

3 órája

Gyors megoldás a munkaerőhiányra és a toborzás kihívásaira

Ugyan a magyar munkaerőpiac jó helyzetben van, a vállalatok számára egyre nagyobb nehézséget jelent a megfelelő szakemberek megtalálása és bevonzása, ami komoly hatással van a működésükre és versenyképességükre.

PR cikk

Forrás: pexels.com

Fókuszban a munkaerőhiány

Ugyan a munkaerőpiac a foglalkoztatottság és a munkanélküliség szempontjából kedvező helyzetben van (75%-os foglalkoztatottsági ráta, 4% körüli munkanélküliségi ráta), a vállalatoknak továbbra is szükségük van megfelelő számú és minőségű munkaerőre.

A magas foglalkoztatottság miatt több szektorban ( pl. építőipar, egészségügy, IT-szektor, ipar és gyártás) is munkaerőhiány alakult ki, amely komoly kihívások elé állította a vállalkozásokat.

A munkaerőhiány kialakulását ugyanakkor több tényező is befolyásolhatja:

  • Demográfiai változások: az elöregedő társadalom jelentősen csökkenti a munkaképes korú lakosság számát.
  • Migráció: a munkaerő elvándorlása – különösen a fiatal és képzett munkavállalók külföldre költözése – szintén hozzájárulhat a munkaerőhiányhoz. Ez különösen igaz azokra az országokra, ahol a bérek és a munkakörülmények kedvezőtlenebbek.
  • Képzési hiányosságok: az oktatási rendszer nem mindig képes lépést tartani a munkaerőpiac változó igényeivel. A gyorsan fejlődő szektorok, mint például az informatika, különösen nagy kihívással néznek szembe, mivel a technológia rohamos fejlődése miatt a munkavállalóknak folyamatosan új készségekre kell szert tenniük.
  • Földrajzi egyenlőtlenségek: egyes régiókban koncentrálódik a munkaerő, míg máshol hiány van.
  • Versenyképesség romlása: a munkaerőhiány negatívan hat a vállalatok teljesítményére, növekedési lehetőségeire és innovációs képességére.

Megoldás a toborzás kihívásaira

Napjainkban a cégek egyik legnagyobb kihívása a tehetséges munkavállalók felkutatása és megszólítása. Az álláshirdetések és a hagyományos toborzási módszerek gyakran nem hozzák meg a kívánt eredményt, miközben jelentős anyagi és időbeli ráfordítást igényelnek.

A munkaerőhiány leküzdéséhez a vállalatoknak innovatív megoldásokra van szükségük. Az atipikus foglalkoztatási formák, mint például a részmunkaidő, a távmunka vagy a munkaerő-kölcsönzés, hatékony eszközök lehetnek a munkaerőpiaci kihívások kezelésében.

Az atipikus foglalkoztatási formák típusai és előnyei

  • Rugalmasság: A részmunkaidő, a távmunka és a határozott idejű szerződések lehetővé teszik a munkavállalók és a munkáltatók számára az igényeikhez való alkalmazkodást.
  • Költséghatékonyság: Az atipikus foglalkoztatás segíthet a vállalatok bérköltségeinek optimalizálásában és a termelékenység növelésében.
  • Jobb munka-magánélet egyensúly: A rugalmas munkavégzés hozzájárul a munkavállalók elégedettségéhez és motivációjához.

Munkaerő-kölcsönzés

A munkaerő-kölcsönzés a vállalatok egyik leghatékonyabb eszköze a munkaerőhiány kezelésére. Rugalmas létszámgazdálkodást tesz lehetővé, így a cégek mindig az aktuális igényeikhez igazíthatják a foglalkoztatottak számát.

A kölcsönzött munkavállalók bérköltségei és járulékai a kölcsönbe adót terhelik, így a kölcsönvevő mentesül az ezekkel járó adminisztratív terhek alól. A munkaerő-kölcsönzés további előnye, hogy a vállalatok rövid határidővel tudják pótolni a hiányzó (akár fehérgalléros) munkaerőt, gyorsan reagálva a változó piaci körülményekre.

Külföldi munkavállalók foglalkoztatása

A külföldi munkavállalók bevonása egy másik lehetséges és jól bevált megoldás a munkaerőhiány enyhítésére. A nemzetközi szakemberek és kékgalléros munkavállalók nemcsak a hiányszakmákban tapasztalható munkaerőhiány csökkentésében segíthetnek, hanem akár új perspektívákat és innovatív megoldásokat is hozhatnak a vállalat életébe.

A külföldi munkavállalók integrációja pedig hosszú távon is hozzájárulhat a vállalat stabil és fenntartható működéséhez, biztosítva a szükséges munkaerőt a jövőbeni növekedéshez.

Atipikus foglalkoztatás a Viapannal

A Viapan közel négy évtizede segíti partnereit a munkaerő-kölcsönzés és a külföldi munkavállalók foglalkoztatása terén. Rugalmas és megbízható HR-szolgáltatóként személyre szabott megoldásokat kínál ügyfelei munkaerő-gazdálkodási kihívásaira.

A Viapan Group segít megtalálni a legalkalmasabb munkavállalókat, legyen szó állandó vagy ideiglenes pozíciókról. A vállalat kiterjedt jelöltadatbázisa és iparág-specifikus tapasztalata biztosítja a gyors és hatékony toborzást.

Ha Ön is szembesül a munkaerőhiány kihívásaival, ne habozzon felvenni a kapcsolatot a Viapan Group munkatársaival, és fedezze fel az atipikus foglalkoztatás és a stratégiai HR-partnerség előnyeit!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában