Hirdetés

2 órája

Hogyan lehet boldog, vidám és ökológiai karácsony?

PR cikk
Forrás: karacsonyfavilag.hu

Ön is azok közé tartozik, akik környezettudatosan gondolkodnak?

Akkor biztosan Önt is érdekli az ökológia kérdése, amely gyakran kapcsolódik ahhoz a döntéshez, hogy élő vagy műfenyő legyen. Talán éppen az ökológiai érzékenysége készteti Önt arra, hogy elgondolkodjon a karácsonyfa alternatíváin, és nem engedi meg, hogy élő karácsonyfát vásároljon, amelyet a néhány napos örömünk miatt vágtak ki. Mindannyian tudjuk, hogy a karácsony után hol végzik ezek a fák.

Műfenyő – Környezetbarátabb alternatíva

Ha karácsonykor is „öko” szeretne maradni, a megfelelő alternatíva kiválasztása kemény dió lehet, és alaposan próbára teheti Önt. Melyik alternatíva a helyes? Ez egy olyan kérdés, amely hosszú vitákat vált ki, és a vélemények két táborra osztják az embereket. Nézzük meg együtt, miért gondoljuk, hogy a műfenyő vásárlása környezetbarátabb alternatíva.

Gyakran vitatott téma a környezetre gyakorolt hatás. Biztosan sok ellenzőt talál, akik azt állítják, hogy a műfenyők terhelik a környezetet a gyártás, szállítás és ártalmatlanítás során hagyott szénlábnyomukkal. Ez az állítás nemcsak a műfenyőkre, hanem a karácsonyi világításra is vonatkozik.

Nos, talán meglepjük Önt azzal, hogy az élő karácsonyfa sem egyértelműen ökológiai választás. Tudta, hogy a termesztése során rengeteg műtrágyát és növényvédő szert használnak, amelyek veszélyeztetik a körülöttünk lévő környezetet? Néhányan azzal érvelnek, hogy a műfenyők szállítása során légszennyezés keletkezik, de ne felejtsük el, hogy az élő fák is több ezer kilométeres távolságokból érkeznek hozzánk, hacsak nincs a hátsó kertjében egy saját termesztésű fa. A szállítás is a légszennyezés forrása.

Forrás: karacsonyfavilag.hu

Mi történik a karácsonyfával karácsony után?

És mi a helyzet a karácsonyfa ártalmatlanításával? Biztosan azonnal eszébe jut az elsőre gondtalan megoldás, nevezetesen az, hogy az élő fát egyszerűen a szemetesedények mellé helyezi. Talán a legjobb szándékkal teszi ezt, gondolván, hogy a fa egy hulladékégetőben végzi, és a fa elégetésében nincs semmi rossz. Ebben a pontban is tévedhet, mivel az égetés során szén-dioxid szabadul fel a légkörbe.

Természetesen létezik környezetbarátabb módja is a karácsonyfa ártalmatlanításának, de kevesen veszik a fáradságot, hogy a fát egy gyűjtőhelyre szállítsák, ahol azt komposzttá, faforgáccsá vagy mulccsá dolgozzák fel. Ne feledje, hogy a fán nem maradhat egy darab karácsonyi dísz sem.

E problémák fényében szerintünk mindenképpen megéri beruházni egy műfenyő megvásárlásába.

Forrás: karacsonyfavilag.hu

Hogyan ünnepeljük a karácsonyt fenntartható módon?

A fenntarthatóság karácsonykor nagyon aktuális téma, és elsősorban a hulladék kezelésére, újrahasznosítására és újrafelhasználására vonatkozik. Karácsonykor különösen nagy mennyiségű felesleges tárgy és hulladék halmozódik fel a háztartásokban.

Ha még mindig úgy érzi, hogy a műfenyő vásárlása nem elég ökológiai és nem előnyös a környezet számára, tudnia kell, hogy éppen a műfenyő ismételt használata csökkenti a környezetre gyakorolt negatív hatást. Sokan még mindig úgy vélik, hogy a műfenyők kevésbé környezetbarátak, mint az élő fák. De vajon ez valóban így van? A műfenyőt nem minden évben vásároljuk meg, éppen ellenkezőleg, megfelelő gondoskodás mellett akár több évig is kitart. Ezenkívül a műfenyők újrahasznosítható anyagokból készülnek, így vásárlásukkal nemcsak pénzt takarít meg, hanem a környezet érdekében is cselekszik.

Mit gondol? Nem jobb-e vásárolni egy műfenyőt, amely helyettesíti a tucatnyi kivágott élő fát?

Néhány további tipp a fenntartható és környezetbarát karácsonyhoz

Ha érdekli, hogyan lehet a karácsonyt az ökológiával és a fenntarthatósággal összekapcsolni, íme néhány tipp. Az egyik az, hogy kerülje a túl sok étel vásárlását, amely karácsonykor gyakran a szemétben végzi. Ne feledkezzen meg a környezetről akkor sem, amikor ajándékokat választ és vásárol. Fontos, hogy olyan ajándékot válasszon, amely nemcsak szeretteit, hanem a természetet is boldoggá teszi. Végül nem hagyhatjuk ki magának a karácsonyfa díszítését. Próbálja meg átnézni a régi karácsonyi díszeket tartalmazó dobozt, és talán talál benne néhány időtálló és egyedi darabot. A karácsonyi díszeket saját kezűleg is elkészítheti, például papírból, és bevonhatja ebbe a tevékenységbe a gyerekeket is. Így együtt tölthetnek időt és rengeteg szórakozásban lehet részük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában