hirdetés

2021.11.12. 14:41

A Mechwart a megye elismert és népszerű középiskolája

A Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum oktatói kara a magas szintű, igényes szakmai oktató munka mellett a nevelést, a nemzeti nevelést tekinti elsődleges feladatának.

Fotó: DSZC

– Az iskola küldetése kettős, de számunkra mindkét cél egyenértékű – fogalmazott dr. Barcsa Lajos igazgató. Egyrészt kulcsfontosságú, hogy igényes közismereti és szakmai oktatással készítsük fel tanulóinkat a felsőfokú továbbtanulásra. Képzéseink elvégzése után bármelyik egyetemre el lehet innen jutni, de elsősorban műszaki, informatikai, valamint közgazdasági karokra felvételiznek a nálunk végzettek. Másrészt kenyérkereső szakmát szeretnénk adni a kilépő tanulók kezébe, ennek érdekében olyan korszerű szakismeretek átadását tűztük ki célul, amelyeket keresnek a vállalatok. Így próbálunk megfelelni a környezetünk kihívásainak. Fontos megjegyezni, hogy mindezek mellett az iskolánkban hangsúlyos és eredményes az angol és német nyelv tanítása.

Két osztályt felsőoktatási partnerségben indítanak

Dr. Barcsa Lajos | Fotó: DSZC

Kitűnő választás ez az iskola azoknak, akik műszaki, informatikai, vagy gazdasági területen szeretnének a középiskola elvégzése után egyetemen továbbtanulni. – Gépészeti szakterületünk üde színfoltja a német két tannyelvű képzés, emellett angol nyelvű előkészítő évfolyam is működik az iskolában. Gépészeti területen gépgyártás-technológiai technikus, gépésztechnikus (CAD-CAM szakmairánnyal) és mechatronikai technikus képzésre lehet jelentkezni. Informatikai vonalon informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, valamint szoftverfejlesztő és -tesztelő képzések indulnak. Hajdú-Bihar megyében elsőként dolgoztunk ki a Debreceni Egyetemmel együttműködésben bizonyos tananyagokat, ennek eredményeként jött létre okleveles technikusi képzésünk, amely a gépészeti és az informatikai szakirányban is megjelenik. Ez azt jelenti, hogy bizonyos, itt megtanult ismereteket az egyetem elismer, így a nálunk végzett technikusok rövidebb idő alatt szerezhetik meg a mérnöki diplomát. Ez egy nagyszerű lehetőség – emelte ki az igazgató.

Évek óta hatalmas a túljelentkezés

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mert az iskolába olyan jó tanulmányi eredményű, motivált tanulók jelentkeznek, akik az általuk választott szakterület iránt kifejezetten érdeklődnek. Szoros kapcsolatban állunk különböző vállalatokkal és gazdasági szervezetekkel, ebből kifolyólag gyakornoki programunk keretében a tanulóknak lehetőségük van belelátni a vállalatok életébe. Duális képzésünk szervezetten biztosítja a vállalatoknál való megjelenést, ami a tanulók szakmai érdeklődését is kiteljesíti – tette hozzá.

A sport, és egyéb ismeretterjesztés terén széles körű lehetőségek állnak rendelkezésre az iskolában. A matematika, a természettudományos, gépészeti és az informatikai szakmai tárgyak mellett, az iskolában mindig nagyon erős volt a magyar nyelv és irodalom oktatása is. – Ehhez kapcsolódóan is vannak szakköreink – tette hozzá az igazgató, majd kifejtette, hogy a havonta megjelenő iskolaújság szerkesztésébe is bekapcsolódhatnak a diákok. Bekapcsolódnak különböző pályázatokba és cserediákprogramokba, illetve részt vettek határon túli iskolák meglátogatásában is. A kreativitás kiélésére különféle lehetőségeket kínálnak. – Akkora sportcsarnokkal rendelkezünk, ami kevés iskolában van – mondta.

A szakmai oktatás tárgyi eszközei a legkorszerűbbek

Az iskola épülete helyi védettség alatt áll, amely rövidesen teljes felújításon és bővítésen fog átesni. – A környezeti elvárásoknak való megfelelés eredményeként az elmúlt időszakban megemeltük a tanulói létszámot. A korábbi négy párhuzamos osztály indítása mellett jövőre már hét osztályt indítunk. A korábbi 650 fős intézmény így előbb-utóbb közel 1400 főssé válik majd. A megnövekedett tanulói létszám miatt egy modern 250 fős kollégium fog megépülni – árulta el az igazgató.

Panyiczki-Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában