Szponzorált tartalom

2020.11.26. 15:35

A szépre mindig van igény

A Debreceni SZC Kreatív Technikuma a kreatív és szépészet ágazatban a szakmák széles palettáját, modern, piac- és versenyképes, jól kamatoztatható tudást kínál. Az iskolában az alkotásé és az egyéniségé a főszerep, ahol szabadon szárnyalhat a fantázia. Fodrászokat, dekoratőröket, grafikusokat, könnyűipari, kozmetikus és nyomdaipari technikusokat képeznek a technikumban, a szakképző iskolában divatszabókat, nyomdászokat.

Kádár István

Kádár István 1986. szeptember elsején kezdett el tanítani a Kreatívban, könnyűipari mérnökként a ruhaipar területén már minden szakmai tárgyat oktatott a több mint harminc év alatt. Szakmai életútja azonban korábbra nyúlik vissza, öt évig dolgozott a debreceni ruhagyárban, 1975 óta oktat kisebb megszakítással. A tanítás mellett most is dolgozik a szakmában, a feleségével közösen méretes szabóságot üzemeltetnek, így közvetlen kapcsolatban tudott maradni a mindennapi élettel. Meglátása szerint egyre inkább fontosak a kreatív szakmák, melyek mindig is érdekelték az embereket.

– A szépre mindig van igény, azonban az itt készülő alkotások nemcsak egyszerűen szépek, hanem funkcionálisak is. Divatosan öltözködni mindenki szeret, rengeteg alkalom van, amihez egy-egy új ruhára van szükség. De ugyanígy van ez a fodrász és a kozmetikus szakmánál is, alapvető szükséglet az, hogy szép, esztétikus legyen a megjelenésünk. Említhetem a grafikus szakot is, amerre csak nézünk, ott van a grafikus keze nyoma – beszélt a Kreatívban elsajátítható szakmák fontosságáról Kádár István, aki annak ajánlja az iskolát, aki szeretne szép „terméket” alkotni, illetve annak, aki a két keze munkájának eredményével szeretne kezdeni valamit az életben.

Kádár István

– Én az alkotás folyamatában igyekszek mindig a háttérben maradni, egyfajta védőfalként funkcionálni. Addig hagyom alkotni a diákot, hagyom a kreativitását kiélni, amíg úgy érzem, nem megy fejjel a falnak, nem sérül a személyisége és a szakma. Addig nem szólok bele, míg örömmel csinálja, míg a szépséget megtalálja benne. Mivel a szépség szubjektív fogalom, ezért az alkotó szépérzéke mindig döntő. Amit ő szépnek lát, nem biztos, hogy én is annak látom, de nincs jogom pedagógusként leállítani őt. Soha nem akartam ráerőltetni az akaratomat a tanulókra – vallja az oktató.

A több mint harmincéves pályafutása alatt sok-sok diákot léptetett már ki a munkaerőpiacra. Többen megvetették lábukat a divat területén, rájuk kifejezetten büszke.

– Büszke vagyok azokra a volt tanítványaimra, akik bizonyos értelemben túlnőttek rajtam, amit én próbáltam nekik átadni, azt ők továbbfejlesztették. Azokra is büszke vagyok, akik a nyomdokaimba léptek. Van olyan volt diákom, aki most divattervezőként táncosoknak tervez és varr ruhákat.

Sokan könnyűipari mérnökként képezték magukat főiskolán vagy egyetemen, több olyan kolléganőm van, aki egykor tanítványom volt.

A magasabb szintű tudás megszerzésére diákjainknak most is van lehetősége. A karrierút a felsőoktatás irányában az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetvédelmi Karán folytatódhat könnyűipari, ill. termék- és formatervező mérnöki képzés keretében. A könnyűipari technikusoknak a múltban és a jelenben is biztos a munkaerő-piaci értéke. A fiataloknak azonban ma már a XXI. századi modern technológiák irányában kell nyitottnak lenniük.

Egy pedagógusnak az a legnagyobb büszkesége, ha a tanítványai többre viszik, mint ő, hiszen ez azt jelenti, jó alapot adott nekik. Ennél többet nem is tudnék adni: egy jó alapot, amire ő tud építkezni – fogalmazott Kádár István.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában