Szponzorált tartalom

2021.01.14. 14:26

KATA változások 2021-ben

2013-ban történt bevezetése óta a KATA rendkívül népszerű adózási forma, ami köszönhető egyrészt egyszerűségének, másrészt kedvező feltételeinek. 2021-től viszont több szempontból is megváltozik, és szigorodnak a szabályai.

Forrás: perfekt.hu

A KATA státusz többé nem lesz többszörözhető

Magánszemélyként eddig több vállalkozásban is lehetett KATA formában adózni, de a 2021-es évtől ez a lehetőség megszűnik, január elsejétől már csak egyetlen jogviszonyban lehet KATA-s kisadózó. Amennyiben a magánszemély törölte egy jogviszonyában KATA státuszát, akkor fontos, hogy másik adózási formát válasszon. A törölt vállalkozásban már csak munkajogviszonyban lesz lehetősége közreműködni. A fennmaradó KATA-s jogviszonyban a magánszemély főállású kisadózóvá válik.

A KATA vállalkozás és a kifizető vállalkozás adóterhei

A KATA adózást választó magánszemélyt főállású kisadózóként havi 50000, illetve, ha azt választja, havi 75000 Ft-nyi tételes adófizetési kötelezettség terheli. Ha nem főállású kisadózó, akkor ez az összeg 25000 Ft havonta. Emellett minden évben be kell fizetnie az iparűzési adót is.

Amennyiben az éves bevétele meghaladja a 12 milliót, akkor az ezen felüli bevétel után 40%-os adófizetésre kötelezett. A 12 millió Ft-os összeghatárba az a bevétel nem számít bele, amely után a kifizető vagy a kisadózó 40%-os adót fizet.

Jelentős szigorítások

Ha kapcsolt vállalkozási viszony áll fenn a kifizető és a kisadózó vállalkozás között, akkor a kifizetőt 40%-nyi adó fogja terhelni minden egyes forint után, amit a kisadózó számára juttat. Fontos ellenőrizni, hogy mi számít kapcsolt vállalkozásnak, a törvény szerint a rokoni kapcsolatot is figyelembe kell venni, nem csak a tulajdoni viszonyok számítanak. Viszont abban az esetben, ha a kifizető vállalkozás – ami kapcsolt vállalkozási viszonyban áll a kisadózóval – külföldi, akkor a kisadózó köteles a bevétel 71,42%-a után 40%-os adót fizetni.

3 milliós értékhatár feletti kifizetés esetén a kifizetőt 40%-os adókötelezettség terheli a 3 millió forintot meghaladó rész után, kivéve, ha kapcsolt vállalkozás a kifizető, aki a teljes bevétel után fizeti a 40%-ot. Külföldi kifizetőnél ezt az adót is a KATA-s vállalkozás fizeti.

Nyilatkoznia kell a KATA-snak a kifizetőnek arról, hogy kisadózó vállalkozásként dolgozik, hiszen a kifizető számára is komoly jelentősége lehet.

Azoknak, akik érintettek a KATA adózás fenti változásaiban, vagy nem biztosak abban, hogy mi vonatkozik rájuk, érdemes adótanácsadóhoz fordulni annak érdekében, hogy segítsen eligazodni a megváltoztatott szabályokban, illetve szükség esetén segítsen abban, hogy egy megfelelőbb vállalkozási formát találjon.

A Perfekt Zrt. kínálatában a 2021. évi adóváltozások követéséhez online szakmai programmal, kreditpontos képzésekkel várják az érdeklődő szakembereket, akik első kézből szeretnék követni a változásokat, valamint érthető és követhető módon akarják elsajátítani a munkájukhoz szükséges tudást.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában