Szponzorált tartalom

2021.01.15. 11:02

Minőségi oktatás, stabil jövedelem, vonzó karrierlehetőség: legyen belőled is technikus!

Számos előnnyel jár, ha valaki technikus képzésre jelentkezik, akár felnőttként is.

Factory worker explaining trainee how to operate industrial machine using new software on touch screen computer.

Forrás: DSZC

2020 szeptemberében jelentősen megújult a szakképzés: a korábbi szakgimnáziumok technikummá, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolákká alakultak át. A változtatás egyik legfontosabb célja az volt, hogy a szakképzési rendszer megfeleljen a negyedik ipari forradalom kihívásainak, hiszen a jövőben számos új munkakör és foglalkozás jön majd létre. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a szakképző intézmények együttműködjenek az ipar szereplőivel és ki tudják szolgálni a gazdaság munkaerőpiaci igényeit.

A szakképzés átalakítása a felvételi előtt álló általános iskolások mellett az új szakmát tanulni vágyó felnőttekre is hatással van. Az OKJ-s képzések helyett már ők is a Szakmajegyzékben található 175 alapszakma közül válogathatnak.

Azoknak, akik szeretnék magasabb szintre emelni választott szakmájukat, vagy a későbbiekben szívesen tanulnának tovább egyetemen mérnökképzésben, érdemes technikusi képzésre jelentkezniük.

A technikumokban minőségi szakmai oktatás zajlik

Ha egyetlen szóval kellene jellemezni a technikumi oktatást, az a minőségi lenne. Minden technikumban ágazati alapoktatással indul a felnőttek képzése. Hogy mit jelent mindez? Tegyük fel, hogy valaki cukrász szaktechnikus képzésre jelentkezik. Ő először ugyanúgy a turizmus-vendéglátás ágazat egészével ismerkedik meg, mint az, aki turisztikai szaktechnikusnak tanul. (Ez azért is kedvező, mert ha valaki később úgy dönt, hogy szeretne még egy turizmus-vendéglátás ágazathoz tartozó szakmát tanulni, jelentősen lerövidülhet a képzése, hiszen a szakképző intézmények előzetes tudást is beszámítanak.) Amint vége az ágazati alapoktatásnak, a diákok már csak a választott szakmájukra koncentrálnak.

A technikumokban a jól felépített tananyagok és a folyamatosan fejlődő infrastrukturális feltételek mellett felkészült oktatók várják a diákokat. Ők a szakmájuk olyan ismerői, akik akár évek, évtizedek óta oktatnak, emellett pedig naprakész tudással rendelkeznek, köszönhetően a vállalati partnerekkel való együttműködésnek. A pedagógusok mellett a duális képzőhelyeken az adott cég szakemberei, mérnökei is részt vesznek a diákok oktatásában.

 

A technikusok az ipar fontos szereplői

Aki technikusnak tanul, igen sokrétű és változatos munkára számíthat. A technikusok ugyanis szakmai támogatást nyújtanak a munkatársak számára, szervezési és irányítói feladatokat látnak el, részt vesznek a tervezésben, a gyártásban, a berendezések működtetésében, karbantartásában és javításában is. Az utóbbi években a régió vállalatainak körében igen keresettek a jól képzett technikusok, akik magas jövedelemre számíthatnak.

Fotó: DSZC

A technikumi képzés az egyetem előszobája

Azok, akik szeretnék magasabbra szintre emelni a technikumban megtanultakat, mérnökké válhatnak. Minden technikus képzés szakmai vizsgával zárul. A vizsga eredményétől függően a diákok jelentős többletpontot kapnak, ezzel pedig egyenes út vezet a szakirányú felsőoktatásba.

Egy új kormányrendelet szerint azok, akik szakképzettséget tanúsító oklevéllel rendelkeznek és szakirányuknak megfelelően tanulnának tovább, kizárólag a szakmai vizsgájuk eredményét is alapul vehetik a pontszámításnál. Ez azonban csak azokra vonatkozik, akik szakmai vizsgájának minősítése legalább jó. Ők ez alapján akár 400 pontot is szerezhetnek, hiszen pontszámukat a szakmai vizsgán kapott százalékos eredmény négyszereseként határozzák meg.

Azok számára, akik a cívisvárosban ingyenesen szeretnének szakmát tanulni munka vagy egyetem mellett, a Debreceni Szakképzési Centrum 23 technikumi és 17 szakképző iskolai képzést kínál a január végén induló keresztféléves felnőttek szakmai oktatásának keretein belül.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában