Szponzorált tartalom

2020.12.03. 10:35

Mire kell odafigyelni, hogy ne a tűzoltókkal kelljen eltölteni a karácsonyt?

Hamarosan itt a karácsony, az év egyik legszebb ünnepe. A csodálatos színek, a fények és a finomabbnál finomabb ételek mindenkit rabul ejtenek. A család összegyűlik a szeretet ünnepén, feldíszítik a karácsonyfát, gyertyát gyújtanak, ám ez a varázslatos időszak könnyen átcsaphat tragédiába.

Forrás: pannonsafe.hu

A Pannon-Safe lakásbiztosítással foglalkozó szakértői szerint a karácsonyi lakástüzek száma egyre alacsonyabb, ami köszönhető a LED izzók elterjedésének, de a biztonságra így is fokozott figyelmet kell fordítani a nagy sürgés-forgás közepette.

A lakástüzek egyik legfőbb forrása ilyenkor a karácsonyfatűz. Noha manapság már egyáltalán nem divat gyertyákkal díszíteni a fákat, a veszély még így is fennáll. Tudni illik, hogy mind a műfenyő, mind pedig az élő fenyő meglehetősen gyúlékony, így tanácsos a biztonságra fokozottan odafigyelni.

A leggyakoribb veszélyforrások az karácsonyfa körül

Általános tapasztalat, hogy a tragédia nem feltétlenül az ünnepek alatt következik be, hanem inkább utána, január környékén, amikor a karácsonyfára már sokkal kevesebb figyelem irányul, száradni kezd, a tűlevelek pedig szép lassan elkezdenek potyogni. Éppen ezért tanácsos lehetőleg mindennap öntözni a fát, ha pedig már vége van az ünnepnek, a lehető leghamarabb búcsút venni tőle.

Fontos, hogy a karácsonyfát – ahogyan minden más dekorációt is – minél távolabb helyezzük el a lehetséges hőforrásoktól, azaz legalább 1,5 méterre. Valamint hiába szeretnénk, hogy éjjel-nappal fényárban ússzon a nappali, ha elmegyünk aludni, vagy elhagyjuk a lakást, soha ne hagyjuk bekapcsolva a fényfüzéreket. Fokozottan ügyeljünk arra is, hogy megfelelő műszaki állapotú égőket használjunk, különben egy nem várt zárlat akár tragédiába is torkollhat. Mindemellett ügyeljünk arra, hogy a konnektorok ne a fa mögött, hanem könnyen elérhető helyen legyenek, hogy baj esetén azonnal hozzá tudjunk férni. Talán mondani sem kell, de soha nem szabad az égő gyertyákat gyúlékony alátétre helyezni, valamint soha ne hagyjuk őrizetlenül őket.

A konyhában kialakult tűzesetek

Fotó: pannonsafe.hu

További veszélyforrás lehet az ünnepek során az állandó sütés-főzés. Sajnos gyakori, hogy valaki a nagy sürgés-forgásban bent felejt valamit a sütőben, vagy a kipattanó olaj lángra kap. Évente ezek az esetszámok akár a 400-at is elérik, ezért nagyon fontos, hogy ilyenkor a lehető leghiggadtabban és képességeinkhez mérten a legszakszerűbben járjunk el.

Amit már valószínűleg általános iskolás korunkban megtanítottak nekünk, az az, hogy soha ne öntsük le vízzel az égő olajat. Persze az ember a nagy kapkodásban ösztönösen a csaphoz nyúlna, de sokkal jobban járunk, ha egy nedves konyharuhát teszünk az égő felületre, vagy visszatesszük a fedőt és lekapcsoljuk a tűzhelyet.

Egy kis odafigyeléssel és gondossággal a karácsony továbbra is az év legszebb ünnepe maradhat, azonban a tűzesetek mindig jelentős kockázattal járnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendelkezzünk megfelelő lakásbiztosítással, hogy ha már megtörtént a baj, akkor hozzájuthassunk a szükséges anyagi segítséghez!

(PR cikk)

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában