Sport

2015.06.01. 14:15

Fokozatosan, lépésről lépésre

Debrecen - A DVSC ügyvezetője sikeresnek tartja az első esztendőt, így bizakodó a jövőt illetően.

Debrecen - A DVSC ügyvezetője sikeresnek tartja az első esztendőt, így bizakodó a jövőt illetően.

Az elmúlt évben új időszámítás kezdődött a Loki női kézilabdacsapatánál, Ábrók Zsolt lett a gárdát működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója. Az egykori B-középes szurkolóból klubvezetővé lett üzletembert a bajnoki idény végeztével arra kérte a Hajdú-bihari Napló, értékelje a DVSC élén eltöltött első esztendőt. Ábrók őszintén beszélt többek között a Loki csapattá válásáról, a Varga Józsefet ért kritikákról, az emelkedő költségvetésről, a szurkolók egyik kedvencének számító Gorilszka távozásáról és arról, hogy a magyar válogatott játékosainak miért nem perspektíva Debrecenben kézilabdázni.

A DVSC-TVP-Aquaticum magabiztosan teljesítve a célkitűzést, a hetedik helyen zárta a bajnokságot. Maradéktalanul elégedett a szezonnal?

Ábrók Zsolt: – Ha a magam oldaláról nézem, akkor minden „elsőáldozó” klubvezetőnek hasonló évet kívánok! Rengeteg dolgot megvalósítottunk abból, amit elterveztünk, de persze számtalan feladat vár még ránk a jövőben. Nagyon jó eredményt ért el a csapat a jelenlegi helyzetéhez képest, s számunkra ez egy nagyon fontos első lépcsőfok volt. Hiányérzet persze van bennem, mert voltak meccsek, melyeket megnyerhettünk volna, de nem szabad elégedetlennek lenni. Nemcsak bajnoki dobogós helyezések vannak, meg kell tanulnunk értékelni ezt a hetedik pozíciót is! Két éve a 11. volt a gárda, tavaly a 9., most pedig a 7., azaz megkérdőjelezhetetlen a fejlődésünk.

Az ügyvezetővé választása után a Naplónak azt nyilatkozta, nagyon fontos lesz az első év, mert csak akkor lehet sikeres a DVSC jövőképe, ha a középházban végez a gárda. Bízhatunk a szép folytatásban?

Ábrók Zsolt: – Hosszú az út, amin most egyet léptünk előre. Tavaly türelmet és bizalmat kértem mindenkitől, amit meg is kaptunk a többségi tulajdonos önkormányzattól, a támogatóinktól, a szurkolóktól, illetve a médiától is. Ezt a megelőlegezett bizalmat megháláltuk, ám fontosnak érzem továbbra is, hogy lépésről lépésre haladjunk, mert nem szeretnék a képzeletbeli létrán a két fok közé esni. A fokozatosság nagyon fontos, láttunk már hirtelen felemelkedő csapatokat, amelyek ugyanolyan sebességgel estek vissza, mint ahogy előre törtek. Látszik a lányokon, hogy mentálisan sokat fejlődtek, taktikailag és fegyelmezettségben erősödtek, s igazi csapattá kovácsolódtak. Illetve ami szintén nem elhanyagolható tényező, mindenki szokja a sikereket, beleértve a gárdát, az edzőket, a klubvezetést és a szurkolókat – mert ez is egy folyamat. Szépen lassan lépegetünk előre, s emellett anyagilag is stabilizáljuk a klubot, mert erősödnünk kell.

Annak ellenére, hogy a csapat sok nagyszerű győzelmet aratott és teljesítette a célkitűzést, a vezetőedző Varga József elég sok kritikát kapott a lelátóról. A klubvezetés miként értékeli a tréner tevékenységét?

Ábrók Zsolt: – Varga József tavaly megkapta a bizalmat, s ha a végeredményt nézzük, teljesítette az elvárásokat, hiszen magabiztosan bennmaradt a gárda az élvonalban. Való igaz, voltak gondok és feszültségek a csapat háza táján. Idén már egy megerősített alakulattal vághatott neki a szezonnak, ráadásul nagyobb nyugalomban és bizalomban dolgozhatott. Közhely, de mindenkit az eredmények minősítenek; nem gondolom, hogy ezzel a garnitúrával más edző nagyobb sikert ért volna el. Szakmai oldalról nincs olyan érv, ami Varga József ellen szólna. Amit a drukkerek kritizálhatnak, az az edző kommunikációja, illetve mennyire tudja motiválni a játékosokat. Az, hogy ezek a dolgok nem tökéletesek, mi is tudjuk és a vezetőedzőnk is tudja, viszont ezek nem olyan kérdések, amelyeken ne lehetne javítani, sőt én már látok előre mozdulást. Ahogy a csapat fejlődött és érettebb lett az elmúlt évben, úgy változott pozitív irányba Józsi kapcsolata a lányokkal. A hetedik hely megszerzésében nagy érdemei vannak az edzőnek is, amit nem szabad elvitatni. A következő idényben is Varga József irányítja majd a Lokit, bízom benne, a sorozat folytatódik, s újra előrébb lépünk majd a tabellán.

Amikor átvette a DVSC irányítását, a városi támogatás mellett 5-6 szponzor segítette anyagilag az egyesületet. Mára mennyire bővült ki ez a támogatói kör?

Ábrók Zsolt: – Egész évben arra törekedtünk, hogy üzleti oldalról tudjunk megközelíteni esetleges támogatókat. Úgy érzem, ez a koncepció bevált, ebben az évben mintegy 40-50 millió forintra rúg a szponzori bevételünk. A cél nem más, minthogy ez az arány a költségvetésen belül évről évre nagyobb legyen.



Ezek szerint a következő idényben a költségvetés magasabb lesz, mint az idei volt?

Ábrók Zsolt: – Nagyon fontos volt számunkra Papp László polgármester azon kijelentése, hogy az önkormányzat megítélése szerint Debrecennek két zászlóshajója lesz a sport terén, méghozzá a Loki futballcsapata és a DVSC női kézilabda alakulata. Ez jelzésértékkel bírt mindenki felé. Ennek a döntésnek megfelelően a város részéről nagyobb támogatást kapunk majd, illetve több céggel is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, azaz biztosan magasabb lesz a jövő évi költségvetésünk, mint az idei.

Fontos terv volt, hogy emelkedjen a meccsre járók száma. Ezt a célt is teljesítették?

Ábrók Zsolt: – Pontos számokat még nem tudok, de egyértelműen nőtt az átlagnézőszám. Ha csak a bérleteseket nézzük, tavaly 70 állandó belépő kelt el, idén különböző akciókkal sikerült ezt a számot közel 350-re feltornáznunk, amivel a Győr mögött a második helyen vagyunk az országban. Nem szeretnénk ezen a szinten megragadni, már azon gondolkozunk, milyen kedvezményekkel tudjuk meglepni a szurkolóinkat a következő szezonra. Persze tisztában vagyunk vele, akkor jönnek ki sokan a meccseinkre, ha jól játszik és sikeres a Loki.

A szezon közben volt egy háttérbeszélgetésünk, amikor elárulta, nagyon nehéz feladat megerősíteni a csapatot, mert a hazai szinten meghatározónak számító játékosok sorra elutasították a DVSC ajánlatát. Miért nem vonzó a magyar válogatottaknak Debrecenben játszani?

Ábrók Zsolt: – Szerintem a magyar női kézilabda, s ezáltal a hazai játékospiac nincs olyan magas szinten, mint azt sokan gondolják, függetlenül attól, hogy a klubcsapataink milyen eredményeket érnek el a nemzetközi porondon. Rengeteg a légiós, kevés az olyan magyar játékos, aki egy bajnoki dobogóra pályázó csapatban erősítést jelentene. Ezt a kategóriát ma csak a válogatott szintű kézilabdázók jelentik. Több ilyen játékossal is felvettük a kapcsolatot, de jelenleg még nem tekintik alternatívának a Lokit. Kicsit meglepő, hogy az anyagiak tekintetében nem lett volna probléma megegyezni, viszont senki sem akart Debrecenbe költözni. Ha Budapesten, vagy annak környékén lennénk, sokkal könnyebben boldogultunk volna. A magyar válogatott játékosokról így le kellett mondanunk.

Ellenben sikerült olyan átlövőket Debrecenbe csábítani, akik az orosz és a montenegrói nemzeti csapatban is bemutatkoztak már.

Ábrók Zsolt: – Azt látjuk, hogy a külföldi játékosok számára a magyar bajnokság egyre vonzóbb cél. Eljutottunk arra a pontra, hogy egy külföldi válogatott kézilabdázót olcsóbban tudunk megszerezni, mint egy hazait. Ezek után igazoltuk le az orosz Marija Garbuzt és a montenegrói Jelena Deszpotovicsot, akik úgy érzem, nagyon nagy hasznára lesznek a DVSC-nek.

Hogyan áll Sopronyi Anett felépülése? Számíthat a szakmai stáb a korábbi válogatott átlövőre?

Ábrók Zsolt: – A porckorongsérve nem volt olyan fokú, hogy kés alá kelljen feküdnie, viszont pihentetnie kellett. A háromhónapos kényszerpihenőt követően szépen javul az állapota, most már futóedzéseket végez. Abban maradtunk, hogy folytatja a rehabilitációt, s az esküvője után, július közepén csatlakozik a csapathoz, és akkor majd meglátjuk, mennyire lesz terhelhető.

Nyilvánosságra hozták, kiket nem láthatunk piros-fehérben jövőre: Vörös Bettina, Makai Veronika, Liliana Gorilszka, Bárány Krisztina és Mikula Dóra távozik, Simsik Cynthia anyai örömök elé néz, Bohus-Karnik Mercédesz pedig befejezi a pályafutását, viszont a Loki kötelékében marad. A szurkolók számára a legnagyobb meglepetést az okozta, hogy Gorilszka nem marad a klubnál, holott meghatározó játékossá nőtte ki magát a DVSC-ben. Miért nem tartottak igényt az ukrán játékos további szolgálataira?

Ábrók Zsolt: – Lilianát nagyon szeretjük, remek játékosnak tartjuk, mindössze annyi a probléma vele, hogy átlövőnek igazoltuk, de végül beállósként tudott segíteni a csapatnak. Miután Sirián Szederke felépült, így ezen a poszton – Bobana Klikovaccal együtt – már három kézilabdázónk lett, ami jelen helyzetünkben luxusnak tekinthető. A trióból jövőre még Siriánnak és Klikovacnak élő szerződése volt, de emellett sokat nyomott a latba, hogy az egyik egy magyar tehetség, a másik pedig egy olyan fiatal játékos, akinek komoly céljai vannak, köztük az, hogy bekerüljön a montenegrói válogatottba. Lilivel semmilyen problémánk nincs, felhőtlen a viszonyunk, amúgy vélhetően Magyarországon folytatja a pályafutását.

A következő szezon célkitűzései már megvannak?

Ábrók Zsolt: – Függ attól is, ki hogyan erősít. Az már most látszik, hogy nagy mozgás volt az átigazolási piacon, rengeteg légiós érkezik a bajnokságba. Elsődleges célunk a nyolc közé kerülés, ahol aztán a legjobb pozíciót szeretnénk elérni. Legutóbb a 7. helyen végeztünk, természetesen jó lenne, ha előrébb tudnánk lépni, de ez sok mindentől függ. Viszont azon leszünk, hogy megvalósítsuk az álmainkat! A céljaink elérésében eddig is nagyon sokat segítettek a támogatóink és a szurkolóink, akiknek ezúton is szeretnék köszönetet mondani, s bízom benne, jövőre is kitartanak mellettünk!

Nem maradhat ki a szórásból a fiatalok helyzete. Egy év alatt mit tapasztalt, hol tart a korábban olyan sokat dicsért debreceni utánpótlás-nevelés?

Ábrók Zsolt: – Az utánpótlás-nevelésünk ott tört meg, amikor a Gellén-érát követően lényegében a komplett junior alakulat a felnőtt csapat öltözőjében találta magát. Innentől kezdve maradt egy űr, ami a mai napig sincs betöltve. Minden korosztályunkban akad kiemelkedő tehetségű játékos, de jelen pillanatban a serdülő csapatunk a legkomplettebb. Vida Gergő tanítványai az országos bajnokságban a harmadik helyen zártak, rájuk nagy jövő várhat. Szeretnénk a fiatal tehetségeinkre építeni, ezért három saját nevelésű játékos is szerződést kapott: a balszélső Karacs Jázmin, az átlövő Kiss Orsolya és a kapus Kiss Bernadett is az első csapattal kezdi meg a felkészülést. De a többi korosztályban is lesz átjárás, a kiemelkedő tudású kézilabdázók idősebbek között erősödhetnek, ezzel is segítve a fejlődésüket. Szeretnénk a jövőben régióközpont lenni, ennek érdekében is bővítjük az utánpótlás-bázist: növeltük a korosztályok számát, illetve beolvadt egy létavértesi csapat is a kötelékünkbe, így 65-ről 103 főre nőtt a gyerekek száma. Terveink szerint az edzőink is nagyobb szerepet kapnának, s négy helyett nyolc órában foglalkoztatnánk őket a jövőben.


Játékosmozgás

Távozók:

Vörös Bettina, Makai Veronika, Liliia Gorilszka, Bárány Krisztina, Bohus-Karnik Mercédesz, Mikula Dóra, Simsik Cynthia

Érkezők:

Marija Garbuz (Kubany Krasznodar), Jelena Deszpotovics (Buducsnoszt Podgorica, Víg Vivien (Dunaújváros)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!