Sport

2015.10.27. 12:43

Már 90 éve is döntőt játszott Szeged és Debrecen

Debrecen – Szerda délután 13.30-tól újra Szeged-Debrecen Magyar Kupa-meccset rendeznek, ezúttal Gyulán.

Debrecen – Szerda délután 13.30-tól újra Szeged-Debrecen Magyar Kupa-meccset rendeznek, ezúttal Gyulán.

Óriási hagyományai vannak hazánk második és harmadik legnagyobb városa jeles párharcának a futballhistóriában is. Azon túl, hogy Szeged mindenkori elitcsapata milyen néven is szerepelt a SZAK-tól a Szeged FC-ig, a SZEAC-tól a SZEOL AK-ig vagy éppen a Szeged SC / Szeged LC-korszaktól a mai Szeged 2011-ig az immár 7-szeres bajnok DVSC-vel kereken 40 NB I-es ill. másodosztályú bajnoki meccset játszottak egymással 1943-2013 között. De ez még nem minden.

Ötöt vágott a Bocskai

Sporttörténeti tény, hogy a mára rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Loki színre lépése előtt a legendás hírű Debreceni Bocskaival is találkoztak a szegediek 24-szer élvonalbeli meccsen, 1927-1940 között. Emellett a különféle kupákban is sorsdöntő csatákat vívtak egymással a régi patinás Corinthian-díjtól a Magyar Kupa-finálén át a nemrég megszüntetett Ligakupáig.

A szerdai MK-nyolcaddöntő első meccse előtt ezúttal a korábbi két Szeged-Debrecen kupadöntőt elevenítjük fel. Hát, nem tegnap volt... Az egyik kereken 90 éve, a másik jeles dátum pedig 1930 nyarán, azaz több, mint 85 esztendeje!

Kezdődött éppen kilenc évtizede, 1925 tavaszán, amikor országra szóló bravúrt értek el a szegediek. Az akkor még piros-feketében játszó SZAK labdarúgói nyerték el ugyanis a Corinthian-díjat. Arról az értékes trófeáról van szó, amely abban az időben a Magyar Kupa mellett a legrangosabb vándorserlegnek számított.

[poll id=„1035”]

Ezt a gyönyörű trófeát, a Corinthian-díjat nyerte meg a SZAK Debrecenben, a DVSC Vágóhíd utcai pályáján éppen 90 éve. Az akkor már többszörös vidékbajnok Szegedi AK sorra győzte le a riválisait, a Debreceni TE-t 9:0-ra(!), a kétszeres magyar bajnok BTC-t 1:0-ra, az akkori élvonalbeli 6. helyezett Nemzeti SC-t 5:3-ra és végül a Debrecenben megrendezett döntőben a DVSC együttesét 2:0-ra!

A két nagyváros közös futballtörténelmében a csúcsot persze az 1930. június 26-i, Budapesten, a Hungária-körúti stadionban lejátszott Magyar Kupa finálé jelenti: Debreceni Bocskai – Bástya FC Szeged 5:1 (4:0). A gólokat Teleki (3), Markos, Sághy illetve Kőrösi szerezték. A kupagyőztes debreceniek Farkas – Fejér dr., Molnár – Villányi, Sághy, Keviczky – Markos, Vincze, Teleki, Móré, Marosi összeállításban először hódították el a Magyar Kupát.

Gyulán csapnak össze

A két csapat játékerejét tekintve nem lehet kérdéses a továbbjutó kiléte a Szeged–DVSC-TEVA párharcban, az első mérkőzést Gyulán rendezik meg, mivel a szegedi stadion jelenleg felújítás alatt áll.

Vitos György / szeged1899.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!