Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.19. 15:39

Jogászszemmel: Kocsma a szomszédban

<p>Nyíregyháza - Egy italbolt van velünk szemben, a lakásunk és a bolt között csupán néhány méter a távolság. Az a problémám, hogy nagyon hangosan szól egész nap a zene, egyrészt benn a kocsmában, másrészt az előtte álló személygépkocsikban is.</p>

Öregek és betegek vagyunk, pihenésre lenne szükségünk, de a nagy zaj miatt erre nincs lehetőségünk. Hogy tudjuk ezt a helyzetet úgy megoldani? – kérdezte olvasónk.

A magyar szabályozás szerint az indokolatlanul okozott, a megengedettnél nagyobb mértékű (ehhez általában a helyi viszonyokat veszik alapul) olyan zajhatás, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát illetve bizonyos természeti, vagy védett természeti értékeket megzavarjon, csendháborításnak minősül, mely egy közrend elleni szabálysértés.

A csendháborítást csak bizonyos területeken lehet elkövetni: lakott területen, ott lévő épületben, illetve ehhez tartozó telken (vagy természeti, védett természeti területen). Az elkövetőkkel szemben pénzbírságot szabnak ki, amely helyszíni bírságolás is lehet.

Ezt mind az italbolt látogatóival, mind az üzemeltetővel szemben is ki lehet szabni. A helyszíni bírságolásra többek közt a rendőrség, a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője és a közterület-felügyelő jogosult.

A zajhatás birtokháborításnak is minősülhet, és amennyiben 1 éven belül jelentkezett, a jegyzőhöz lehet fordulni, aki korlátozhatja a zajhatás mértékét és időtartamát. Amennyiben nem értenek egyet a határozattal, vagy az 1 éves határidő már letelt, bírósági utat vehetnek igénybe.

Dr. Vojsánszki Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!