Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.02.25. 13:51

Nem mondanak le a fejlesztésekről

<p>Kisléta - A kislétai önkormányzat a régi, görög katolikus temetőt az egyházzal megegyezve az idén szeretné rendbe tetetni, s ott kegyeleti emlékparkot szándékozik kialakítani.</p>

A költségvetés készítése szinte minden önkormányzatnál egy hatalmas varázslat. A polgármesterek és segítőik osztanak, szoroznak, összeadnak, kivonnak, csakhogy mindenre jusson pénz, mégis gyakran hiánnyal zárják a számtani mutatványt. Nincs ez másképpen Kislétán sem.

– Év elején a költségvetés készítése megoldhatatlan feladatnak látszik, hiszen rendszeresen hiánnyal fogadja el a költségvetést az önkormányzat. Menet közben aztán úgy alakul a helyzet, hogy sikerül pótolnunk a hiányt, s az év végére nullszaldósok leszünk.

Nem tartozunk senkinek sem, s nekünk sem tartoznak – mondja Pénzes Sándor polgármester, aki 1990 óta tölti be a településen ezt a tisztséget. – A költségvetés elfogadásakor tisztázzuk, hogy az intézményvezetők csak úgy költhetnek, csak úgy vásárolhatnak, ha az önkormányzat azt jóváhagyja.

Félévkor aztán látjuk, kell-e további szigorítás, vagy lehet már mértékkel vásárolni. Minden évben pályázunk „önhikis” támogatásra. Az elmúlt évben ebből a támogatásból 24 millió forintot kaptunk, bár többre pályáztunk.

Most év elején megkérjük az „önhikis” előleget is. Sajnos, a saját bevételünk elenyésző a költségvetéshez képest. Az adók tavalyi összegével terveztünk az idei évben is.

– A legfontosabb célunk az intézmények zavartalan működésének fenntartása, azonban a nehéz anyagi helyzet ellenére nem mondunk le a fejlesztésekről sem – folytatja a település vezetője.

Az általános iskola beadott egy „ropos” pályázott a felújítására egy 200 millió forintos támogatásra. Ehhez a saját erő megvan, 10 millió forintunk van lekötött állapotban erre a célra. A római katolikus egyháznak visszaadtunk egy épületet, kártalanításként kaptunk 5 millió forintot, s az önkormányzat tett mellé ugyanannyit, így jött létre ez az összeg. A fűtésrendszert, a vizesblokkokat kell sürgősen felújítani a közel 25 esztendős iskolai épületben.

Az önkormányzat a régi, görög katolikus temetőt az egyházzal megegyezve az idén szeretné rendbe tetetni, s ott kegyeleti emlékparkot szándékozik kialakítani. Ebben az évben új kultúrházra is szeretne pályázni az önkormányzat.

Leader-program keretében tervezik a faluközpont kialakítását, felújítását. Az önkormányzat megvett egy házat a központban, annak, illetve a takarékszövetkezet helyére épülne egy szolgáltatóház, egy ifjúsági park és egy játszótér.

Mindennek a terve már készen van. A további tervek között szerepel több út felújítása is: szeretnék ellátni új szilárd burkolattal a Kállai, a Petőfi és a Hajnal utcát. Pénzes Sándor polgármester reméli, mindez meg is valósul 2008-ban.

- M. Magyar László -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!