Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.02. 09:31

Anyák napi menüajánlatunk

<p>Mostanság jócskán akad dolguk a háziasszonyoknak. A legtöbb család együtt tölti a négynapos ünnepi hétvégét. Nap mint nap gondoskodni kell a finom fogásokról. Ne felejtsék, vasárnap anyák napja, az alábbi menüt az urak is elkészíthetik!</p>

Brokkolikrémleves

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 húsleveskocka, 2 dl tejszín, só, őrölt bors, 15 dkg cheddar vagy gouda sajt. Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, apróra vágjuk. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk. A

 hagymát felaprítjuk. A fokhagymát szétnyomjuk. A hagymákat az olajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a brokkolit és a burgonyát. Pár perc párolás után fél liter vízzel felöntjük, hozzáadjuk a leveskockát, s ebben puhára főzzük a zöldségeket. Végül hozzáöntjük a tejszínt és felforraljuk. A sajtot durvára reszeljük. A levest mixerrel pépesítjük, fűszerezzük és 10 dkg sajtot hozzáadunk. Az elkészült levest előmelegített tányérokba merjük és a maradék sajttal meghintve, pirítóssal tálaljuk.

Jó tudni: A brokkoli B1-, B2-vitaminokban és ásványi sókban gazdag, tápértékét főzés közben is megőrzi. A cheddar kemény sajtfajta, amely nevét az angliai Somerset grófságban található Cheddar-völgyről kapta. Chester sajtként is ismeretes, és az európai országokban tehéntejből készítik. Ha se cheddar, se gouda sajtot nem kapunk, a leveshez az edami sajt is megfelel.

Sajtos sertéskaraj

Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, só, bors, 1 evőkanál olvasztott vaj, 10 dkg sajt, fél teáskanál édesnemes paprika, fél evőkanál vaj. Elkészítése: A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A húst megmossuk, szárazra töröljük, fűszerezzük. Az olvasztott vajat felforrósítjuk és a hússzeletek mindkét oldalát megpirítjuk, megpároljuk benne. A húsokat tűzálló edénybe egymás mellé helyezzük. Tetejüket reszelt sajttal meghintjük, paprikával megszórjuk és vékony vajszeleteket teszünk mindegyikre. A forró sütőben a sajt pirulásáig sütjük, burgonyával vegyes salátával tálaljuk.

Jó tudni: Ezt az ételt zöldséggel is elkészíthetjük. Ehhez piros és sárga paprikacsíkokat pirítunk a karaj sütése után visszamaradt olajban, s a tűzálló tálban elhelyezett húsokra szórjuk, s csak eztán hintjük meg sajtreszelékkel.


Csokoládés epertorta

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 1 csipet só, 30 dkg rétesliszt, 5 dkg kakaópor, 1,5 kávéskanál sütőpor, 2,5 dl tej. A töltelékhez 3 evőkanál ribiszkezselé, 50 dkg eper, 3 dl tejszín, 1 csomag habfixáló por, 1 kávéskanál vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor, vaj a tortaforma kikenéséhez. Elkészítése: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt összekeverjük.

A tésztát a kivajazott tortaformába öntjük és a hideg sütő alsó rácsára tesszük. 180 fokon 1 óra alatt készre sütjük. A kihűlt tortát kettévágjuk, az alsó lapot ribiszkezselével megkenjük. Az epret megmossuk, leszárazzuk. Negyedét díszítéshez félretesszük, a többit szétnyomkodjuk. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összetört epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük. A maradék habot a tetejére simítjuk és 2 órára a hűtőbe tesszük. A tetejét eperszeletekkel díszítjük.

Jó tudni: Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkában villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged és az felvizezi a tejszínt. A tészta akkor lesz a leglazább ha a liszt, kakaó és sütőpor keverékét a tojásos vajra szitáljuk, majd óvatosan összekeverjük.



 

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!