Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.20. 17:28

Meghatározó kamarai szerep a szakképzésben

<p>Nyíregyháza - Az éleghosszig tartó tanulás, a szakképzés átalakításának időszerű kérdései témakörben rendeztek kedden Szakképzés és Felnőttképzés 2008. címmel konferenciát a megyei kereskedelmi és iparkamarában.</p>

A kamarák egyre több feladatot kapnak a szakképzés területén központi szerepüket erősítve a magyar gazdaság valós szakember-igényeinek feltárásában és elemzésében. Balla Jánosné, a kamara alelnöke és szakképzés bizottságának elnöke megnyitójában hangsúlyozta a szakképzés meghatározó szerepét a gazdaságban, a megfelelő szakemberek képzésének szükségességét.

Dr. Jeney István, a Nyíregyházi Főiskola Képzési és Továbképzési Intézetének igazgatója a Nyíregyházi Főiskola által kínált lehetőségeket mutatta be, a közép és felsőfokú képzésben egyaránt, illetve felhívta a lehetőséget napjaink új lehetőségére, az e-learningre, valamint az élethosszig tartó tanulás fontosságára. Oláh Katalin a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) képviseletében bemutatta az új szakmastruktúra és OKJ rendszert, és részletesen ismertette a szakmai és vizsgakövetelmények rendszerét és felépítését is.

Szilágyi János a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési igazgatója a kamarai feladatok mellett a közelmúltban megalakult Regionális Fejlesztési Képzési Bizottságok jelentőségéről és tevékenységéről beszélt. Ismertette továbbá a kamara szerepét a szakképzés jelenlegi helyzetében, valamint felvázolta a jövőképet.

Az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ képviseletében, Veresné Dr. Kiss Éva a szervezet képzési támogatási rendszerét mutatta be. Zárásként a megyei kamara feladatairól, a közelmúltban a szakképzés területén végzett munkáról Szokol Tibor, szakképzési vezető adott tájékoztatást. Az előadásokat követően lehetőség nyílt a személyes konzultációra is. Az előadások anyagai kamarában hozzáférhetőek.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!