Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.23. 09:52

A legifjabb családtagot köszöntik Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Tíz évvel ezelőtt alakult meg apukákból és anyukákból a Cantemus Vegyeskar Szabó Soma karnagy vezetésével.</p>

Különleges családi ünnepségnek ad otthont június 29-én 18 órától a nyíregyháziKodály Zoltán Általános Iskola. Tíz éves ugyanis a Cantemus Kóruscsalád legifjabb tagja, a Cantemus Vegyeskar, s ezt az évfordulót a családtagokkal – a gyermekkórussal, a fiúkórussal, a Pro Musica Leánykarral, a Banchieri énekegyüttessel – együtt a már hagyományos évadzáró hangversenyen ünnepli meg a művészeti együttes.

Bár az alakulását tekintve valóban a vegyeskar a legfiatalabb együttes, azonban a tagjai főleg már dolgozó felnőttek, anyukák és apukák. Egykoron ők is a Kodály Zoltán Általános IskolábanSzabó Dénes énektanár vezetésével ismerték meg a kórusmuzsika minden szépségét. Néhány alkalmi fellépés után tíz évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy folyamatosan működő énekkarrá szervezik a dalolni szerető közösségüket. A megalakulás óta Szabó Soma a vegyeskar karnagya. Rövid idő alatt szép eredményeket ért el a kórus.

A vasárnapi jubileumi hangversenyre várják a vegyeskar egykori tagjait is, akik a tiszteletjegyért az 508-708-as számon jelentkezhetnek. Természetesen a koncert végén összkari kórusművek is felcsendülnek a régi tagokkal közös előadásban.

Az évadzáró koncert után sem következhet a megérdemelt pihenés a vegyeskar tagjai számára, ugyanis két külföldi szereplés is vár rájuk júliusban: a hónap elején Belgiumban, később pedig Spanyolországban népszerűsítik a magyar kórusmuzsikát. Augusztusban pedig a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál egyik házigazdájaként igyekeznek felejthetetlen napokat szerezni a Nyíregyházára érkező hazai és külföldi együtteseknek.

Eredmények:

1999: Hangversenykórus Cum Laude címet szerzett az együttes

2001: Budapesten nemzetközi kórusversenyen a vegyeskari kategóriában első lett a kórus, s megnyerte a nagydíjat is.

2004: Debrecenben a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen második lett az együttes.

2006: Goriziából, a nemzetközi kórusversenyről a négy I. díj, a két II. díj, a közönségdíj mellett a nagydíjat is elhozták a nyíregyházi énekesek.

- M. Magyar László -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!