Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.08. 13:44

Üres a polgármesteri szék Tiszakóródon

<p>Tiszakóród - Már napok óta választ várnak a település lakói és a képviselő-testület: vajon lesz-e időközi polgármester választás Tiszakóródon?</p>

– Ki a falu polgármestere? – ez a kérdés foglalkoztatja napok óta Tiszakóród lakóit. Egyértelmű választ a megkérdezett helyiek egyike sem tud adni, a bizonytalanság oka a közelmúltban bekövetkezett, s azóta is fennálló hivatali káosz. A települést eddig irányító Gyulai Gáspár ugyanis a megyei Közigazgatási Hivatal megkeresését követően távozni kényszerült a polgármesteri székből.

– A tavalyi év végén az interneten rátaláltam a debreceni ítélőtábla szeptember 12-én meghozott ítéletére, amelyből kitűnt: Gyulai Gáspár polgármesteri tisztsége az ítélethozatal napján megszűnt – emlékezett vissza Károlyi Kálmán alpolgármeter, s elmondta: mivel erre irányuló érdeklődését és a képviselő-testület tájékoztatási kérelmét a polgármester több esetben elutasította, a megyei Közigazgatási Hivatalhoz fordult.

Szabálytalanságok sora

– A polgármester azzal, hogy nem engedett betekintést a bírósági ítéletbe a testület tagjainak, eltitkolta, hogy elítélték. Félrevezette tehát a lakosságot, és jogtalanul irányította a települést. Ez számos további szabálytalanságot felvet, többek között azt is, hogy érvényesek-e a szeptember 12 óta általa aláírt dokumentumok – hangsúlyozta Károlyi Kálmán.

Az események innen felgyorsultak, mivel a Közigazgatási Hivatal tájékoztatása szerint Gyulai Gáspár polgármesteri tisztsége valóban – hónapokkal ezelőtt – megszűnt, a közelmúltban a polgármesteri munkakör átadására kötelezték.
– Ötven esztendeje dolgozom a közigazgatásban, nem lett volna szabad ezt tenni velem – adott hangot keserűségének Gyulai Gáspár, s magyarázatként hozzátette: – Az a cselekmény, amiért büntetésként pénzbírsággal sújtottak, 2001 és 2004 között zajlott. A büntetésemet rendeztem, ezzel lezárult az ügy, annál is inkább, mivel azóta, 2006-ban újra polgármesternek választott a lakosság. Nem mondok hát le a tisztségemről, jelenleg is én vagyok a falu polgármestere.

Jogos vagy sem?

Mint a 2007. március 14-én a megyei bíróság, majd szeptember 12-én a debreceni ítélőtábla (másodfokú bíróság) által hozott ítéletből kiderült: Gyulai Gáspárt folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, hivatalos személy által elkövetett közokirat hamisítás, folytatólagoan elkövetett hivatali visszaélés, folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettében, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében bűnösnek mondták ki, amelyért 270 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki. Ezt a kötelezettségét valóban teljesítette.

– Éppen ezért nem kellett volna felállnom a polgármesteri székből – fogalmazott Gyulai Gáspár, aki elmondása szerint az átadás-átvétel után feljelentette a megyei Közigazgatási Hivatalt.
– A helyi választási bizottságtól hivatalos úton kértem, addig ne írják ki a polgármester választást a településen, amíg a bíróságtól meg nem érkezik az állásfoglalás – mondta el, s kiemelte: ha lesz időközi választás, azon természetesen ő is indul.

– Nem tartom korrektnek ezt az eljárást, ezért ellene fellebbezést nyújtottam be a helyi választási bizottsághoz, amely elküldte azt a területi választási bizottsághoz – hangsúlyozta Károlyi Kálmán, s kiegészítette: – Időhúzásra nincs szükség, a falu polgármester nélkül, bizonytalanságban van. A választók elvárják, hogy tájékoztatást kapjanak, s szeretnénk már végre tiszta vizet önteni a pohárba.

Kapcsolódó cikkek:

- Koncz Nóra - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!