Uncategorized

2012.11.04. 08:45

Prima díj jelöltek - Dr. Cservenyák László

A 20 évvel ezelőtti - épp a születésnapján átvett - múzeumigazgatói kinevezése alkalmából rendezte meg élete első – főiskolai tanszékvezetője és mestere, Bényi Árpád festőművész – kiállítását, melyet napjainkig még 230 követett.

A 20 évvel ezelőtti - épp a születésnapján átvett - múzeumigazgatói kinevezése alkalmából rendezte meg élete első – főiskolai tanszékvezetője és mestere, Bényi Árpád festőművész – kiállítását, melyet napjainkig még 230 követett.

Ez idő alatt több száz tudományos előadást tartott különböző konferenciák előadójaként, a tudományos és művészeti közélet aktív szereplőjeként. A magyar és nemzetközi művészeti élet nívós kiállítóhelyévé vált a Szatmári Múzeum, amely az igazgatója szándéka szerint a magas művészeti értékek helybehozásával és bemutatásával vizuális kultúraformáló küldetést teljesít.

A keleti végek jó hírét öregbítő mátészalkai Szatmári Múzeum - nyugodtan mondhatjuk: országszerte ismert és elismert - igazgatója a szorgalmas tótok lakta Nyírcsaholyban látta meg a napvilágot. A Bessenyei György Tanárképző Főiskola földrajz-rajz tanári szakán 1985-ben szerzett tanári oklevéllel 1989-ig tanít. Közben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen pallérozza tovább elméjét, s mire a néprajz szakon kitüntetéssel átveheti etnográfusi diplomáját, már a mátészalkai múzeumban dolgozik. A Szatmári Múzeum igazgatójaként 1992-től vezeti az intézményt, s rá egy évre egyetemi doktori fokozatot szerez. Nem ül babérjain, ugyanis ebben az évben szeszfőzde-üzemvezető képesítést szerez az apai, nagyapai hagyományt követve, s mintegy tudat alatt is készülve a majdani Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagságára. Ám, hogy a párlatok világával való ismerkedése ekkor még csak egy kirándulás volt, arra bizonyítékul olyan nívós etnográfiai munkák szolgálnak, mint a következő esztendőkben megjelent cikkei, tanulmányai mellett napvilágot látott három önálló kötete. Az ezredfordulót a maga módján, Ph.D. doktori tudományos fokozattal ünnepli. A múzeumon keresztül a társadalmi élet szinte minden területén jelen van. Cservenyák László életművének csak néhány építőköve: tagja az MTA megyei Néprajzi Szekciójának, alapító elnöke a mátészalkai Művészetbarát Egyesületnek, alapító tagja és Past Presidentje a Rotary Club Mátészalkának, elnöke a Mátészalkai Idősekért Közalapítványnak, tagja a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendnek, Fesztiváligazgatója a „Mátészalkai Fényes Napok”-nak s elnöke a Nyírcsaholyi Római Katolikus Egyháztanácsnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!