együttműködnek

2020.02.25. 14:00

Tovább építik a jövőt

A gazdaság és az oktatás közös munkájának következő lépéséhez érkeztek.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnar Peter

– Mindig igyekszünk a jelenben a jövőre készülni: fontos számunkra, hogy haladjunk a technológiával, ehhez pedig elengedhetetlenek a minél képzettebb kollégák. Ez a megállapodás nagy segítség lesz céljaink eléréséhez – mondta Szabó Péter, a FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője kedden, amikor a FAG-Schaeffler debreceni központjában stratégiai megállapodást kötött a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) és a Schaeffler Akadémia. Ennek eredményeként a FAG-Schaeffler gyakorlati helyeket biztosít diákoknak.

Fotó: Molnár Péter

Három pillérben

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja kifejtette, a szakképzés a gazdasági fejlődés motorja, a cívisvárosban ez a növekedés kiemelkedő, a szakképzésnek pedig jelentős a felelőssége, így igyekeztek stratégiai együttműködéseket kialakítani cégekkel; közülük a Schaeffler zászlóshajóként van jelen. – Ez nem valaminek a kezdete, hanem egy folyamatnak a rögzítése – tette hozzá a kancellár a megállapodást illetően, amelynek három fontos pillére van. Elsőként említhetjük, hogy nem csak a diákok, hanem az oktatók fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Fontos továbbá a tanulók megszólítása, a harmadik pillér pedig maga a duális képzés. A kancellár továbbá elmondta, hogy pontos számadatok ugyan még nem állnak rendelkezésükre, de a járműipari és gépészeti képzés ismét nagyon népszerű volt a jelentkezések alapján.

Erősödő gazdaság

Fotó: Molnár Péter

– Várospolitikánk egyik legfontosabb eleme a gazdaság, amely az oktatás nélkül féloldalas lenne. Debrecen igazán jó példát tud mutatni az országban arra vonatkozóan, hogyan tud hatékonyan együttműködni a város, a szakképzési rendszer fenntartója és a vállalati szféra – mondta Papp László, Debrecen polgármestere. Hozzátette, a Schaeffler a cívisvárosban a gyakorlatorientált duális képzés úttörője, a megállapodás fő törekvése a szakember utánpótlás és a tanulók számára vonzó vállalati jövőkép biztosítása mellett pedig a folyamatos visszacsatolás a vállalati szektor részéről az oktatás irányába. Kifejtette továbbá, hogy a cívisváros háromosztatú járműipari (autó- és repülőgépipar, valamint vasúti járműipar) központ szerepét töltheti be a következő években. – Debrecen abban az örömteli helyzetben van, hogy amikor valaki ebben a városban középiskolát választ, azzal már jó eséllyel munkahely mellett is tud dönteni – mondta végül Papp László.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!