Vöröskereszt

2024.04.22. 17:48

Véradó családot is elismertek a vármegyei Vöröskereszt ülésén

Kiemelkedő szerepet tölt be Debrecen a Magyar Vöröskereszt tevékenységében

Balogh Efraim

Tasi Sándor (balról), Oláh Miklós, a területi szervezet alelnöke, Lakatos Zoltán elnök és Ujvárosy Andrásné vármegyei igazgató az eseményen

Forrás: Kiss Annamarie

Idei közgyűlését tartotta a Magyar Vöröskereszt mintegy 8 ezer 400 tagot számláló Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete a debreceni Vágóhíd utcai irodakomplexum éttermében hétfő délután. Az eseményen többek közt elhangzott, hogy Debrecen kiemelkedő szerepet vállalt az adományok gyűjtésében: a 29 vármegyei, üzletekben történt gyűjtésből 14 helyszín cívisvárosi volt.

Debrecen Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a Vöröskereszt területi szervezetének képviselőit haon
Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a Vöröskereszt területi szervezetének képviselőit
Forrás: Kiss Annamarie

A Magyar Vöröskereszt segítségére világjárvány és háború idején is égető szükség van

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd kiemelte, hogy fontos megemlékezni azokról a civil szervezetekről, amelyek különböző feladataiknak köszönhetően segítik az emberiséget. Hozzátette: a világjárvány és az Ukrajnában dúló háború közelsége is bizonyíték arra, hogy égető szükség van a Magyar Vöröskereszt tevékenységére. 

– Sem politikai, sem pedig egyéb gazdasági megítélés nem vezethet ahhoz, hogy a Magyar Vöröskereszt tagjai külső befolyás alatt végezzék a munkájukat – húzta alá. Megjegyezte: nem mindegy, hogy a háború vagy a béke pártján állunk.

Az eseményen elhangzott, hogy az elszámolási évben a vármegyében 732 ukrajnai bajbajutott (férfi, nő és gyermek) tartózkodott négy területi szervezet településén befogadóhelyeken és szállásokon (Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben és Hajdúnánáson). Rendszeresen szerveztek egészségfejlesztő, mentálhigiénés előadásokat, családi és gyermekprogramokat, illetve kirándulásokba, táborokba vonták be nyáron a gyermekeket a szervezet munkatársai.

Debrecen A Vöröskereszt gyűjtéseiből a vármegyei szervezet is kivette a részét haon
A Vöröskereszt gyűjtéseiből a vármegyei szervezet is kivette a részét
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

A karitatív gyűjtések körülbelül fele Debrecenben zajlott 

Ami a további karitatív tevékenységéket illeti, tavaly 29 üzletben szerveztek gyűjtést (16-tal többet, mint az azt megelőző évben), ebből 14 helyszín Debrecen területét érintette. Több mint 6 ezer 470 kilogrammnyi árucikk felajánlás gyűlt össze, mely mintegy 220 kilogrammal haladta meg az előző esztendőben elszámolt mennyiséget.

Arról is beszámoltak, hogy a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete 261, tagdíjat fizető fővel bővült az előző esztendőhöz képest, a nyilvántartó rendszerben szereplő teljes létszám (nem fizetőkkel együtt) pedig 8 ezer 432. Megemlékeztek a rendszeres véradókról, akiknek a tiszteletére Fórizs László területi elnök, és Fazekasné Farkas Ibolya új díjat alapított és adott át Többgenerációs véradó család címen – az elismeréseket egy háromgenerációs donorcsalád vehette át Hajdúböszörményben. A képzésekre is nagy hangsúlyt fektetnek: 2023-ban 92 kurzust szerveztek, a résztvevők száma pedig 192-vel nőtt az egy évvel ezelőtti statisztikához viszonyítva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában